Modernizacija
5

U Rijadu će biti održan prvi Arab Fashion Week

Klix.ba
foto: Ilustracija/AFP
foto: Ilustracija/AFP
Saudijska Arabija u martu organizuje prvi Arab Fashion Week, što je veliki preokret u njihovim pravilima o umjetnosti i zabavi.

Princ Mohammed bin Salman, nasljednik saudijskog trona, glavni je lider reformi u zemlji, zagovarač širenja privatnog sektora i osnaživanja žena. Prvi Arab Fashion Week bit će održan od 26. do 31. marta u Rijadu, a u pripremi je i jesenje izdanje za oktobar. Sedmica mode bit će održana u Centru Apex.

Vijeće Arab Fashion Weeka najavilo je u decembru otvaranje regionalnog ureda u Rijadu, a počasna predsjednica je saudijska princeza Noura Bint faisal al-Saud.

"Prvi Arab Fashion Week u Rijadu bit će više od događaja svjetske klase. To je katalizator kroz koji će modni sektor voditi druge ekonomske sektore kao što su turizam, ugostiteljstvo, putovanje i trgovina", navodi se u saopćenju.

Na ovom događaju bit će predstavljene najnovije kolekcije. Još nisu predstavljeni komadi odjeće koje će modeli nositi te nije poznato da li će i na ovom događaju preovladavati striktna pravila odijevanja.

Saudijska Arabija prolazi kroz turbulente promjene tokom posljednjih mjeseci. Ukinuli su zabranu ženama da voze, a šeik Abdullah al-Mutlak, član najvišeg religioznog tijela u kraljevstvu, kazao je kako žene ne treba prisiljavati da nose džilbab (duga odjeća koja prekriva cijelo tijelo i ne ističe obline), ali vlada još nije saopćila da li će mijenjati i ovaj zakon.