Moda i ljepota
0

Toplota kao lijek protiv raka testisa

Sarajevo-x.com
Osjetljivost ćelija raka testisa na toplotu mogući je razlog zašto dobar dio pacijenata sa tim oboljenjem uspijeva preživjeti, objavila je skupina naučnika sa Johns Hopkins univerziteta.

Najpoznatiji primjer uspješne borbe protiv raka testisa je sedmostruki osvajač Tour de Francea, Lance Armstrong, po kojem su naučnici i dali ime ovom fenomenu preživljavanja – "Lance efekat".

Theodore L. DeWeese, direktor odjela za radiologiju i njegove kolege su iznijeli svoje pretpostavke o pozitivnom utjecaju toplote u borbi protiv raka testisa u novom broju žurnala Američke asocijacije doktora

Rak počinje u testisima, jer su oni hladniji nego ostatak tijela, te stoga ćelije raka postaju osjetljivije kada dođu u tople dijelove tijela, tvrde ovi naučnici. Tako oslabljene ćelije ne mogu da se bore protiv terapije radijacijom, hemoterapijom i sličnim tretmanima kao što to mogu ćelije drugih oblika raka.

"Ako ćeliji raka damo toliko toplote da joj u potpunosti uništimo matricu, a potom dodamo lijekove i primijenimo radijaciju, rak će biti toliko razoren da neće moći preživjeti", tvrdi dr. DeWeese u svom istraživačkom radu.

"Čim pronađeno najbolji način da ćelije raka testisa izložimo utjecaju toplote, počet ćemo sa testovima na životinjama", piše dr. DeWeese u zaključku.