Moda i ljepota
0

Svjetski dan dijabetesa: Saradnja ljekara i oboljelih izuzetno važna u liječenju

FENA
Saradnja ljekara i udruženja, koja okupljaju i vode brigu o oboljelima od dijabetesa, izuzetno je važna u liječenju i prilagođavanju života tom specifičnom metaboličkom stanju, istaknuto je na skupu upriličenom danas u Sarajevu u okviru obilježavanja 14. novembra - Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa.

Predstavnici struke i osobe koje se suočavaju s dijabetesom (šećerna bolest) složili su se da je izuzetno važno ulagati sredstva u preventivu tog specifičnog metaboličkog stanja i problema koje ono sa sobom nosi.

S tim u vezi pokrenut je i projekt mjerenja šećera u krvi koji 12 timova obiteljske medicine za prevenciju dijabetesa provode u domovima zdravlja i ambulantama u KS.

Današnji dan obilježava se u 90 zemalja svijeta pod motom "Dijabetička zaštita za sve", a u pomen na dan kad je otkriven inzulin pomoću kojeg se spašavaju mnogi životi.

Najčešći uzročnik dijabetesa je nasljedni faktor, ali se kao uzročnici te bolesti pojavljuju i uvjeti življenja i nepravilna ishrana. Prvi simtomi su pojačana žeđ, učestalo mokrenje, te mršavljenje i opća slabost.