Moda i ljepota
2

Sve su traženije kombinacije hidžaba i zapadnjačke mode

Sarajevo-x.com
Kako kombinovati zapadnu modu sa muslimanskim dress kodom? Moda je oblik samoizražavanja. Sve je u eksperimentisanju s izgledom i, u mnogim slučajevima, privlačenju pažnje.

No, islamska marama, odnosno hidžab, je upravo suprotno. Ona je izraz skromnosti, a cilj je prviući što je moguće manje pažnje.

Međutim, sve veći broj muslimanki uspješno miješa spomenuta dva stila.

Inspiraciju su dobile na modnim pistama i u časopisima koji hidžabu daju "prijateljski obrat", osiguravajući i dalje da je pokriveno sve osim ruku i lica.

Jana Kossiabati, Britanka libanskog porijekla, već dvije i po godine uređuje blog Hijab Style, koji ima čak 2.300 posjeta dnevno iz cijelog svijeta, uključujući Afriku, Bliski istok i SAD.

"Viđala sam mnoge modne i muslimanske blogove, ali ne i one posebno posvećene odijevanju muslimanke. Pokrenula sam vlastitu stranicu kako bih objedinila elemente onoga što muslimanke traže i načinila modu koja je nosiva i značajna za njih", rekla je ona za BBC.

Prilagođavanje

Jana kaže da je jedan od razloga zašto toliko mladih muslimanskih žena čita blogove o hidžab modi je taj što muslimanskoj modnoj industriji nedostaje inspiracije. Osim toga, dodaje, muslimanke su se u neislamskim zemljama osjećale strano.

"Mlade muslimanke su sve više u potrazi za modom koja ih ne izdvaja od ostatka društva", ističe Jana.

Prema njenim riječima, događaji poput 11. septembra 2001. su također imali uticaja na modno osviještene muslimanke.

"Naša generacija je postala više svjesna svog identiteta nakon tih dešavanja u posljednjem desetljeću. Bili smo prisiljeni suočiti se s tim da ljudi propituju našu vjeru, naš identitet i način odijevanja", smatra Jana.

Eksperimentisanje

Hana Tajima Simpson je modna dizajnerica koja je na islam prešla prije pet godina.

U početku joj je bilo teško pronaći vlastiti stil, a slijedeći pravila hidžaba.

"Izgubila sam mnogo od svoje osobnosti noseći hidžab na samom početku. Znala sam da moram pronaći i skrojiti svoj način odijevanja u skladu s hidžabom. Nakon mnogo pokušaja i grešaka, uspjela sam, i sada sam jako sretna", naglasila je Hana Tajima.

Hana također regularno svoja dizajnerska rješenja postavlja na blog Style Covered.

"Mislila sam o tome šta bih ja mogla nositi i dizajnirala to. Imam mnogo klijentica koje nisu muslimanke, tako da moji dizajni nisu namijenjeni samo za muslimane", kaže Hana.

Obilježavanje

Dizajni odjeće koje je kreirala Sarah Elenany su prilično različiti od Haninih - više su urbano sportski.

Ona na svoju odjeću postavlja slike minareta ili ruku koje se dižu u molitvi.

"Moje oznake obilježavaju islamsku kulturu i umjetnost. Htjela sam napraviti dizajn s otiscima kako bih napravila odjeću koja će ukazivati na identitet muslimana", kaže Sarah.

No, nije li oslikavanje u suprotnosti sa osnovom hidžaba? Sarah se ne slaže, ističući kako je moda samo način izražavanja što je u potpunosti legitimni dio islama.

Na to je Jana dodala kako islam ne propisuje kruta pravila o boji ili stilu.

"Jedino čega se morate pridržavati jesu dijelovi tijela koja se moraju pokriti, ostalo je na vama", zaključila je ona.