Pozirala polugola
21

Sporna reklama s pjevačicom izazvala rasprave: Zabranjena jer je prikazuje kao "seksualni objekt"

N. O.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Britanski regulator oglašavanja zabranio je u Velikoj Britaniji reklamu Calvina Kleina koja uključuje polugolu britansku pjevačicu FKA twigs zbog prikazivanja umjetnice kao "stereotipnog seksualnog objekta".

Reklama je predstavila pjevačicu ogrnutu samo teksas košuljom ostavljajući bočni dio njenog tijela otkrivenim. Odluka da britanski regulator zabrani ovu reklamu izazvala je burne rasprave na internetu zbog dvostrukih standarda, uzevši u obzir da je nedavno još jedna reklama slična istog brenda bila u centru pažnje.

Radi se o videu u kom se pojavljuje Jeremy Allen White te fotografijama na kojima pozira samo u donjem vešu. Premda je u fokusu njegov fizički izgled, reklama nije naišla na probleme kakve je imala FKA twigs.

Nakon vijesti, sama pjevačica je na Instagramu objavila javni odgovor, u kojem je prozvala ono što smatra "dvostrukim standardima" u industriji.

"Ne vidim 'stereotipni seksualni objekat' kojim su me označili. Vidim prelijepu jaku ženu čije je nevjerovatno tijelo savladalo više bola nego što možete zamisliti", napisala je.

"U svjetlu pregleda drugih kampanja, prošlih i sadašnjih, ove prirode, ne mogu, a da ne osjetim da ovdje postoje neki dvostruki standardi", poručila je.

Pjevačica je dalje rekla da je "ponosna" na fotografije navodeći Josephine Baker, Earthu Kitt i Grace Jones kao inspirativne žene "koje su srušile barijere i pokazale kako izgleda biti osnažena i iskoristiti jedinstvenu oličenu senzualnost".

Zatim je zahvalila Calvinu Kleinu i fotografima njene reklamne kampanje, Mertu Alasu i Marcusu Piggottu, prije nego što je zaključila da "neće promijeniti svoj narativ".

Na društvenim mrežama pokrenuta je rasprava, a mnogi su podržali pjevačicu osuđujući "dvostruke standarde".