Cijene i dalje visoke
1.1k

Skroman Crni petak u Sarajevu, građani nisu zagrijani za kupovinu kao prethodnih godina

I. S.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Građani Sarajeva ove godine nisu naročito zainteresovani za Black Friday, tj. Crni petak.
Ovaj "praznik", koji se obilježava posljednjeg petka u novembru, naročito je popularan u Americi zbog velikih sniženja svih vrsta artikala - odjeće, obuće, igračaka, kućnih aparata, namještaja itd.

Black Friday je ipak dan kada trgovci tokom ostvaruju maksimalni profit. Također, s obzirom na to da je u pitanju kraj godine, ovaj petak je prilika trgovcima da prodaju višak robe i slično.

U proteklih nekoliko godina je popularan i u Bosni i Hercegovini. Prošle godine su tržni centri u Sarajevu, Mostaru, Banjoj Luci i drugim gradovima bili puni, uprkos mjerama zaštite od koronavirusa, koje su tada bile na snazi.

Međutim, ove godine je situacija znatno drugačija.

Iako je u jutarnjim satima u Sarajevo City Centru i Alti bio primjećeni veći broj kupaca, trenutno nema mnogo ljudi koji su zainteresovani za kupovinu nego inače. Smatraju kako su cijene uprkos sniženjima i dalje visoke za prosječni džep naročito u vrijeme poskupljenja namirnica i energenata.

Treba istaći da je u posljednje vrijeme u BiH veoma popularna i online kupovina, pa se i tu može tražiti razlog nešto manjih gužvi u prodavnicama, ali i da je danas povodom Dana državnosti BIH neradni dan što su mnogi iskoristili da spoje s vikendom i provedu tri dana van grada.