Moda i ljepota
0

Poljubac liječi alergiju

Sarajevo-x.com
Izgleda šašavo, ali ako imate problema sa alergijama samo napućite usne ili okrenite obraz prema osobi koja će vas poljubiti i vaši problemi će nestati.

Ne vjerujete?! Upravo to su dokazali japanski naučnici koji tvrde da izmjene poljubaca sa voljenim osobama smanjuju alergijsku reakciju.

U istraživanju je učestvovalo 48 ispitanika od kojih je polovina patila od ekcema (oblika atopičnog dermatitisa), a polovina je bila alergična na pelud.

Svi su imali zadatak da trideset minuta slušaju romantičnu muziku i razmenjuju poljupce sa bračnim partnerom ili osobom sa kojom su u vezi. Nakon toga obavljene su analize krvi. Dvije sedmice kasnije slušali su istu muziku, grlili istu osobu kao i u prvom ekperimentu, ali ovaj put bez poljubaca.

Analiza krvi je pokazala da se nivo imunoglobulina, antitijela koje imunološki sistem proizvodi kao rekaciju na alergen, značajno smanjila samo nakon eksperimenta sa poljupcima.

Stručnjak za alergijske reakcije Hajime Kimata iz bolnice Satou u Osaki ustanovio je istovjetnu reakciju i kod osoba alergičnih na prašinu ili lateks.

Relaksacija i izostanak stresa, koji su posjledica ljubljenja, mogli bi biti odgovorni za ovu imunološku reakciju.