Italija
0

Počelo suđenje dvojcu Dolce & Gabbana zbog utaje poreza

Klix.ba
Jučer je u Italiji počeo sudski proces protiv modnog dvojca Dolce & Gabbana, za koje se sumnja da su izbjegli plaćanje 840 miliona eura poreza.

Suđenje je odmah odgođeno za narednu sedmicu, nakon što je odbrana Domenica Dolcea i Stefana Gabbane rekla da je propušteno razmatranje nekih legalnih dokumenata.

Sutkinja Antonella Brambilla je rekla da će svoju presudu donijeti 14. decembra. Massimo Dinoia, advokat modnog dvojca, nije dao komentar na njenu izjavu.

Dizajnere se optužuje da su 2004. i 2005. godine obavili transfer kontrole brendova Dolce & Gabbana i D&G na jednu kompaniju iz Luksemburga, čime su oba puta izbjegli plaćanje poreza Italiji od oko 420 miliona eura.

Tužioci tvrde da je pokretanje kompanije Gado u Luksemburgu, čije je ime sastavljeno od prvih slova prezimena oba dizajnera, dok je njihova kompanija još uvijek poslovala u Italiji, bio pokušaj prevare države.

Dolce i Gabbana su u više navrata opovrgli sve navode o pokušaju prevare.

Istražitelji su ispitali dizajnere, kao i još pet osoba, 2010. godine, a slučaj je zatvoren u aprilu prošle godine. Međutim, slučaj je u novembru iste godine ponovo otvoren jer je Vrhovni sud u Italiji odlučio da par mora ići na suđenje.