Moda i ljepota
17

Ove ljepotice su rođene kao muškarci

Klix.ba
Lea T
Lea T ušla je u historiju postavši prvi transrodni model jednog kozmetičkog brenda.

Tridesettrogodišnja Brazilka posljednjih nekoliko godina je jedno od najpoznatijih imena u svijetu modne industrije, a njene fotgrafije izlazile su u renomiranim magazinima kao što su Vogue, Vanity Fair i Love.

No, postavši zaštitno lice američkog diva Redkena, koji proizvodi preparate za kosu, ogroman je zaokret u načinu na koji kompanije tretiraju transrodne osobe.

Lea T je tako postala model koji mijenja lice modne industrije. Rođena je u Belo Horizonteu kao Leandro. Oduvijek je znala da je drugačija, no zadugo nije razmišljala o promjeni spola. Nakon što je upoznala dizajnera Riccarda Tiscija sve se promijenilo. On ju je ohrabrio da prihvati svoju pravu prirodu, piše Daily Mail.

Operisala se 2012. godine na Tajlandu, a i prije toga je imala nekoliko izuzetno zapaženih angažmana.

Među modelima koji su promijenili modnu industriju je i Andreja Pejić, porijeklom iz BiH. Andreja, iliti Andrej donedavno, jedna je od najpoznatijih manekenki na svijetu, a radila je za svjetski poznata imena kao što su Marc Jacobs, Vivienne Westwood, Jean Paul Gaultier...

Jenna Talackova, Kanađanka češkog porijekla, proces promjene spola počela je sa 14 godina. Proslavila se 2012. godine nakon što je izbačena sa takmičenja za Miss Universe zbog propisa da samo prave žene mogu učestvovati. Tužila je organizatore koji su morali promijeniti to pravilo.

Francuskinja Ines-Loan Rau je već od djetinjstva znala da je drugačija. Proces promjene spola počela je u 16. godini kada su je zapazali modni skauti.

Isis King je rođena u Marylandu u SAD-u. Prva je transrodna osoba koja je radila za kompaniju American Apparel, a učestvovala je i showu America's Next Top Model. "I prije operacije sam se osjećala kao heteroseksualna žena", rekla je prošle godine Huffington Postu.

Amerikanka Carmena Carrera je rođena kao Christopher Roman u New Jerseyju. Godine 2010. zapazio ju je Elite Model Managment i od tada je radila za velike modne kuće, ali joj je propao angažman za Victoria's Secret zbog peticije koju je potpisalo 45.000 ljudi. Zanimljivo je da ona nikada nije priznala da li je njen proces minjenja spola završen. Jedino što se zna je da je ugradila implantate u grudi i operisala nos.

Filipinka Geena Rocero je od tinejdžerskih dobi počela učestvovati na takmičenjima za Miss, a od zarađenog novca je kupovala hormone kako bi imala grudi i ženske atribute. Tek nakon što je doselila u San Francisco mogla je biti žena. Njena karijera krenula je uzlaznom putanjom, a angažovala ju je kompanija Elite Models.

Valentijn de Hingh je Holanđanka koju je otkrio jedan reditelj kada je imala osam godina. On je punih devet godina snimao njenu unutrašnju borbu i proces transformacije iz dječaka u ženu. U modnu industriju ušla je 2007. godine kada ju je na ulicama Amsterdama zapazio jedan skaut.

Arisce Wanzer je imala sretno djetinjstvo kao dječak. Uvijek je voljela modu i šoping. Diplomirala je modni marketing 2009. godine nakon čega je radila za agenciju Ford. Kako kaže, njena karijera je procvjetala nakon što je "dobila grudi".