Moda i ljepota
0

Otvorena staklena platforma za turiste iznad Velikog kanjona

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
U SAD-u je otvorena staklena platforma Grand Canyon's Skywalk, uz prisustvo stotina pozvanih gostiju koji su imali priliku da prvi iskuse nevjerovatan pogled iznad kanjona.

Platforma se nalazi 1.220 metara iznad dna kanjona i 20 metara je udaljena od stijene na kojoj je konstruisana. Skywalk je opisan kao prvi inženjerski poduhvat ove vrste.

[SLIKA]1[/SLIKA]Hualapai Indijanci, koji posjeduju ovo zemljište se nadaju da će sada privući posjetitelje u ovaj nerazvijeni kraj. Ipak, neki pripadnici plemena smatraju da se ovdje radi o skrnavljenju svete zemlje.

Dopisnik BBC-a Andy Gallacher, koji je prošetao platformom, izjavio je da je staklo po kojem se hoda tako prozirno da dobijete osjećaj da hodate po zraku. Konstrukcija Skywalka je počela u martu 2004. godine, a biće otvorena za javnost 28. marta. Na platformi je dozvoljeno da u jednom trenutku bude 120 osoba.

[SLIKA]2[/SLIKA]Osim što moraju posebno platiti ulazak u nacionalni park, posjetioci moraju platiti i 25 dolara za ulazak na platformu. Platforma bi trebala biti u stanju da izdrži udare vjetra do 161 km/h, kao i zemljotres magnitude 8 stepeni po Rihteru unutar prečnika od 80 kilometara.

Izgradnju je finansirao biznismen iz Las Vegasa David Jin, a platformu je predao Hulapai Indijancima uz uvjet da jedan procenat profita pripadne njemu.