Uspješna Travničanka
655

Od školskih klupa do modne piste u Milanu: Azra Patković osvaja svjetsku modnu scenu

E. Lj.
Mlada Travničanka Azra Patković već dvije godine korača svjetskim modnim pistama i gradi uspješnu karijeru u Milanu, ali i drugim svjetskim metropolama za koje je vezana ugovorom. S obzirom na to da joj je obrazovanje na prvom mjestu, školovanje nikada nije zapostavila, a u razgovoru za Klix.ba govorila je o svom putu od školskih klupa do svjetskih modnih pista.

Ova uspješna mlada Bosanka je još kao djevojčica maštala o svijetu mode, a dio modnog svijeta postala je kada je imala samo 13 godina, nakon što je iz radoznalosti upisala školu manekenstva.

"Priliku da se okušam ispred objektiva i na pisti prvi put sam dobila kada sam imala 13 godina. S prijateljicom sam krenula na modnu akademiju koja se održavala u mom rodnom gradu Travniku. Još tada sam shvatila da mi sve to na neki način prija te sam se odlučila nastaviti baviti ovim pozivom", rekla je Patković prisjećajući se svojih početaka.

Nekoliko godina nakon aktivnog učešća na modnoj akademiji posjetila je Nivea BH Fashion Week gdje je upoznala menadžericu Stelu Zubak Jovanović koja joj je, uvidjevši njen talent i kvalitete, ponudila prvi profesionalni ugovor. Ubrzo nakon toga stigao je prvi internacionalni ugovor koji ju je odveo u modnu prijestolnicu - Milano.

"S agencijom u Milanu radim dvije godine, a s obzirom na to da mi je obrazovanje uvijek bilo na prvom mjestu, tamo sam išla samo uz saglasnost i odobrenje svojih profesora kojima se i ovim putem neizmjerno zahvaljujem. Moj najveći uspjeh do sada i san od malih nogu se ostvaruje potpisivanjem ugovora s IMG Models, jednom od najprestižnijih i najvećih modnih agencija na svijetu. Samim tim postajem prva i jedina djevojka iz Bosne i Hercegovine u njihovoj historiji i na taj način se pridružujem i najvećim ikonama u svijetu mode, kao što su Gisele Bundchen, Bella Hadid, Gigi Hadid, Hailey Bieber, Barbara Palvin, itd..", ispričala je.

Njeno prvo odredište pod krilima IMG Modelsa bilo je u Sydneyju, jednoj od njihovih šest prijestolnica gdje je boravila tri mjeseca. Ubrzo nakon toga uslijedile su druge uspješne kampanje i revije.

"Izdvojila bih kampanju za italijanski Pinko, Christian Pellizzari, Moncler, Lazzari, editorijal za Nike i Balenciagu, revije visoke mode za popularni GCDS, britanski Represent, Kappa, Aniye By, Palzileri, Diesel, Aigner, Stella Jean, Luisa Beccaria, Giuseppe di Morabito... U Australiji sam imala priliku raditi kampanje i revije za nekoliko poznatih australskih brendova, kao sto su časopisi Marie Claire i Grazia, Cue, Le Specs, Zimmermann, Suboo, Rachel Gilbert, David Jones, Kookai te naslovnica za poznati magazin Wish", navela je.

Azra Patković krasi naslovnicu specijalnog novembarskog izdanja australskog modnog magazina Wish, a ispričala nam je i kako je došlo do ove saradnje.

"S ekipom magazina Wish sam prvo radila Gucci editorijal gdje me zapazio stilista Ken Thompson te me predložio direktoru magazina za naslovno lice novembarskog izdanja ovog magazina. Sama činjenica da sam prilikom snimanja za ovaj magazin reklamirala i poznate brendove odjeće kao što su Dior, Emporio Armani, Saint Laurent, Chanel, Valentino te brendove nakita Chaumet, Van Cleef, Allegra i Tiffany & Co. predstavlja jednu veliku odskočnu dasku za nastavak moje karijere", rekla je.

"Svi moji angažmani vezani su za agencije čiji menadžeri odlučuju o onome što je najbolje za mene i moju budućnost. S obzirom na to da se radi o profesionalnim svjetskim agencijama s dugogodišnjim iskustvom, nisam imala problema da odbijem neku kampanju, a dok sam pod njihovim krilima ne brinem se ni da ću imati takva iskustva", naglasila je.

Bez obzira na uspjehe koje niže na svjetskoj modnoj sceni, Patković najvećim uspjehom smatra činjenicu da je uspješno nastavila svoje školovanje.

"Završila sam srednju školu i upisala fakultet, tako da nijedan angažman nije utjecao na moj uspjeh u školi, a samim tim ni na mene kao osobu. Nastavit ću istim tempom studirati i graditi karijeru. Moj cilj je da ostanem istrajna i da ostvarim svoje snove. Uporedo s tim, plan mi je završiti fakultet te promovisati svoju domovinu u najljepšem mogućem svjetlu kao što sam to i do sada radila", poručila je Patković.

Na kraju razgovora nam je otkrila da sljedeće angažmane ima u Parizu i Barceloni gdje je potpisala ugovor s najpoznatijom španskom modnom agencijom Uno Models.