Moda i ljepota
0

Od 160 slučajeva ptičje gripe u svijetu 86 smrtonosnih

FENA
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je saopćila da je od početka epidemije ptičje gripe u 2003. godini bilo 160 oboljelih u šest zemalja, od čega je 85 bolesnika umrlo, izjavio je u utorak jedan glasnogovornik.

Virus H5N1 se najprije pojavio u Vijetnamu krajem 2003. godine i zarazio 93 osobe, od kojih su 42 umrle, navodi WHO koji je registrirao samo slučajeve potvrđene u laboratorijima.

Na Tajlandu su od ove bolesti oboljele 22 osobe, a 14 ih je umrlo.U Indoneziji je bilo 19 oboljelih, 14 umrlih, u Kini 10 slučajeva, a sedam smrtonosnih i u Kambodži četiri oboljele osobe koje su i umrle.

Što se tiče Turske, britanski laboratorij koji je ispitivao sumnjive uzorke je utvrdio da je 12 od 21 uzorka koji su mu dostavljeni sadržalo H5N1, izjavio je za štampu u Ženevi glasnogovornik WHO-a Iain Simpson. Četiri bolesnika su umrla.

U izvještaj WHO-a nije uvršten Irak gdje su vlasti u ponedjeljak saopćile da je jedna maloljetna djevojka umrla nakon što je bila zaražena virusom, kao i njen ujak. U bolnici se nalazi još jedna zaražena žena.