Moda i ljepota
0

"New York Times" razbija iluzije Njujorčana

FENA
New York Times piše u četvrtak o jednoj iluziji koju gaje stanovnici najvećega američkog grada New Yorka o vodi koju svakodnevno piju.

Njujorčani su obdareni izvjesnim neotuđivim pravima, parafrazira ovaj list Deklaraciju o nezavisnosti, a među njima pravom da se hvale pitkom vodom u svome gradu – toliko čistom da se ne mora ni filtrirati, tako ukusnom da je bolja od flaširane vode.

Tako da je mnoge ponosne stanovnike iznenadilo, ako ne i uvrijedilo, kada su čuli od saveznih dužnosnika da njihova bajkovita voda, dolazeći iz najvećega nefiltriranog sistema u zemlji, postaje sve muljevitija i možda će se morati filtrirati ukoliko se bude mogla zadržati čistom, što će koštati milijarde dolara.

Veći dio prošle godine 100 godina star vodoopskrbni sistem, koji dnevno isporuči više od četiri milijarde litara vode, bio je zagađivan česticama zemlje u rezervoarima. Za to se okrivljuju posebno teške oluje i kiše u golemim količinama, piše New York Times, koje su učinile da voda bude nalik čokoladi.