Moda i ljepota
26

Moda voli video: Ko su pioniri modnog filma u BiH?

Klix.ba
Modni film ili fashion film je nastao kao potreba modnih dizajnera da na što bolji način prezentiraju svoj rad, viziju i filozofiju rada spajajaući sve vizuelne elemente kao što su muzika, pokret, gluma, scenografija i njihov proizvod u jednu cjelinu.

Modni film je samo još jedan od načina na koji modni dizajneri promovišu svoj rad osim onog uobičajenog kao što su modna revija i fotografija.

Zbog velikog broja modnih filmova koje su brojni dizajneri radili na počecima svojih karijera, početkom 2006. godine u Londonu je organizovan prvi modni filmski festival. Nakon toga je osnovano još nekoliko filmskih festivala posvećenih isključivo modnim filmovima, a neki od njih su Berlin Fashion Film Festival, Madrid Fashion Film Festival, Women and Fashion Film Festival. Na ovim festivalima režiseri i dizajneri u okviru takmičarskih programa imaju priliku osvojiti vrijedne nagrade.

Velike modne kuće kao što su Dior, Chanel, Valentino, Miu Miu i mnogi drugi bar jednom godišnje svoje radove predstave upravo kroz formu kratkih, art ili igranih modnih filmova.

U nastavku pogledajte neke od pionira modnog filma u BiH, dizajnere koji su svoj rad odlučili predstaviti kroz video formu.

Modni film "If I don't" umjetnice Zinke Bejtić predstavlja kreacije dizajnera Amne Kunovac-Zekić, Ate Omerbasić, Jasne Hadžimehmedović-Bekrić i Milana Senića.

Udruženje modnih djelatnika i kostimografa Modiko profesionalno se bavi kostimografijom, modnim dizajnom, modnim stajlingom, modnom fotografijom, modnim novinarstvom i drugim profesijama koje su direktno vezane za modu, a ovaj kratki video predstavlja uvid u rad dizajnera OshYosh, Umin Ormar i Lene Stefanović.

Bh. dizjaner Milan Senić svoj je rad predstavio u dva modna filma - "Split" i "Hallway" autorice Zinke Bejtić.

"Hallway" je eksperimentalni modni film koji govori o transformaciji i promjenama u procesu doživljavanja vlastitog identiteta kroz modu, a u njemu imamo priliku gledati manekenku Sarah Čerkez.

"Kako se ideali ljepote mijenjaju, ideja osnaživanja kroz modu raste jer označava izražavanje vlastite ličnosti prije nego jednostavan doživljaj odjeće. Metamorfoza kroz modu znači kako se moć nalazi u rukama subjekta, a ne posmatrača. Ovaj tip izražaja se ispoljava kroz izbor, slobodu, snagu, moć i kontrolu kao elemente koji se vežu za pojam ljepote u modernom društvu", poruka je ovog filma

"Modni film za mene predstavlja najbolji vid izražavanja i prezentacije rada. Objedinjuje različite vrste kreativaca i kreativnih disciplina oko jedne ideje, tako da svi dobijaju prostor da se kreativno izraze. Prednost modnog filma u odnosu na druge vrste prezentacije rada jeste u tome što klijent - konzument na brz i lak način dobije informaciju u konceptu kolekcije ili branda, kao i veliku vidljivost na globalnom nivou", pojašnjava za Klix.ba dizajner Milan Senić.

Modna kuća Kaftan Studio svoj je rad također predstavila filmom čiji je autor Erol Zubčević, a u njemu imamo priliku gledati manekenke Amru Čerkezović i Merimu Ramadanović. Video je sniman u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Jedan od kratkih modnih filmova nosi naziv "Small town girl" autora Edvina Kalića predstavlja rad modne blogerice Ajle Hodžić, autorice bloga Ma Petite, a snimljen je na ulicama Sarajeva.

Edvin Kalić je ljubitelj modne fotografije, a voli da eksperimentiše i u oblasti videa i filma, te je dosad imao priliku surađivati sa Dinom Merlinom i Lakom, a radio je i najnoviji video za Kaftan Studio dizajnerica Nermine Hodžić i Emine Hodžić Adilović.

Njihove nove kreacije predstavila je manekenka Amra Čerkezović.