Moda i ljepota
0

Jednostavna operacija za liječenje neplodnosti kod muškaraca

Sarajevo-x.com
Najnovija naučna studija pokazala je da se jednostavnim hirurškim zahvatom može izliječiti vodeći uzrok neplodnosti kod muškaraca.

Tim njemačkih naučnika je, koristeći minimalno opasnu tehniku, izvršio korekciju začepljenih krvnih sudova u testisima, te tako omogućio neplodnim muškarcima da postanu roditelji. Ono što navedena studija potvrđuje jeste činjenica da korekcije testisa mogu značajno poboljšati broj i pokretljivost spermatozoida.

Mnogi stručnjaci smatraju da su začepljenja krvnih žila na testisima, koja se pojavljuju uslijed problema sa cirkulacijom, i glavni uzrok neplodnosti kod muškaraca. Radi se o relativno čestoj pojavi - oko 10-15% muškaraca se susreće sa navedenim problemom.

Njemački istraživači su tokom eksperimenata koristili posebnu tehniku poznatu kao embolizacija. Embolizacija podrazumijeva uvlačenje katetera malih dimenzija u područje prepona, sve do krvnih žila. Zatim se preko katetera ubrizgava sitna platinasta spirala i posebna tekućina kako bi se blokirala neispravna krvna žila i pronašao alternativni put za krvotok.

Budući da se radi o jednostavnoj operaciji pacijenti se već sutradan mogu vratiti na posao.

Iako je nova njemačka studija predstavljena na godišnjoj konferenciji Radiološkog društva Sjeverne Amerike, pojedini stručnjaci smatraju rezultate nepotpunima, jer nije obavljena kontrolna studija.