Moda i ljepota
0

Istraživanje dokazalo poznato – smijeh je zarazan

Sarajevo-x.com
Uvijek je zabavno vidjeti istraživanja koja dokazuju stvari koje već znamo. Posljednji takav slučaj nas informiše da je smijeh zaista zarazan.

Dr.Sophie Scott sa Univerziteta u Londonu, je u magazinu ''Journal of Neuroscience'' objavila detaljan izvještaj o efektima smijeha.

Dr.Scott kaže: ''Čini se da je apsolutno tačno da ako se smijete, 'cijeli svijet će se smijati sa vama'. Mi već znamo da kada razgovaramo sa nekim, često preslikavamo njegovo ponašanje, kopiramo riječi koje koristi i oponašamo njegove geste. Sada samo pokazali da se to primjenjuje i na smijeh, barem na nivou mozga''.

Rezultati pokazuju da smijeh pokreće reakciju u mozgu, koja uzrokuju da radite isto. Reakcija je ista kada se radi o osmijehu. Inače, izgleda da je osmijeh način pripremanja mišića lica za smijeh.

Korištenjem magnetne rezonanse, istraživači su puštali različite zvukove volonterima, a onda posmatrali reakciju mozga. Puštani su razni zvukovi, od zvuka povraćanja, vrištanja pa do različitih zvukova smijeha.

Dio mozga koji reaguje na zvukove se naziva ''premotorna kortikalna regija''. Ova regija je odgovorna za pripremanje mišića lica za reakciju, bilo da se radi o mrgođenju, pokazivanju straha, smijanju ili nečemu drugom. Kao što je bilo i očekivano, kada su puštani pozitivni zvukovi, bila je puno bolja reakcija nego kada su se čuli strašni zvukovi.

To je bio dio istraživanja koji je naveo naučnike da zaključe da je smijeh zarazan, iako nema sumnje da cjelokupni izvještaj daje puno bolje detalje.

Prema Dr. Scottu: ''Obično doživljavamo pozitivne emocije, kao što je smijeh ili veselje u grupnim situacijama, bilo da se radi o gledanju neke komedije sa porodicom ili o fudbalskoj utakmici sa prijateljima. Ova reakcija u mozgu, automatski nas navodi na osmijeh ili smijeh, što je način odražavanja ponašanja ostalih, a što nam pomaže u boljoj međusobnoj interakciji.''