"Walk a Mile in My Shoes"
0

Idris Elba i Christian Louboutin osmislili kolekciju cipela humanitarnog karaktera

I. S.
Foto: Christian Louboutin
Foto: Christian Louboutin
Britanski glumac Idris Elba i njegova supruga Sabrina ostvarili su saradnju s dizajnerom cipela Christianom Louboutinom. Naime, sredstva prikupljena putem kolekcije "Walk a Mile in My Shoes" će biti donirana na adrese pet humanitarnih organizacija.

Idris i Sabrina Elba su u junu prošle godine održali Instagram live s jednom od suosnivačica pokreta Black Lives Matter - Opal Tometi. Razgovarali su o ubistvu Georgea Floyda. Christian Louboutin je pratio spomenuti live i bio fasciniran načinom na koji su upoznali javnost o problemima s kojim se Afroamerikanci svakodnevno suočavaju.

Rečenica "Walk a Mile in My Shoes" ("Pređi milju u mojim cipelama") posvećena je afroameričkom narodu. Na patikama je nacrtana biljka Strelitzia reginae ("Mandelino zlato"), koja simbolizira empatiju, nadu i slobodu. Nazvana je ovako u čast Nelsonu Mandeli. Kolekcija sadrži i torbu.

Organizacije kojima će biti uručena sredstva prikupljena prodajom ove kolekcije su: Be Rose (koja pruža pomoć udovicama zapošljavajući ih u poljoprivredni sektor), Purposeful (koja organizuje mentorske programe za djevojke u riziku), Immediate teatar u Londonu (koji se zalaže za to da umjetnost treba biti dostupna svima), Somali Hope (koja omogućava obrazovanje siromašne djece) i Gathering for Justice (koja se bori protiv rasizma i nasilja nad djecom).