Ispunila san
258

Hana Sirćo predstavila svoju kolekciju u Milanu, bh. dizajnericu pohvalili modni magovi

Klix.ba
Hana Sirćo (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Kolekcija "Tocco d'Oriente"
Nakon brojnih zanimljivih i zapaženih angažmana i kolekcija, bosanskohercegovačka dizajnerica Hana Sirćo ispunila je svoj san odlaskom na jedan od četiri najveća modna događaja u svijetu - Milano Fashion Week. Iz italijanskog grada mode vratila se u Sarajevo puna utisaka i pohvala te s još većom željom za rad.

Kada je početkom godine saznala da je dobila priliku predstaviti svoju kolekciju u Milanu, Sirćo nam govori kako nije mogla vjerovati. Kao velika zaljubljenica u modu, već ranije je posjetila ovaj grad koji je centar mode u svijetu, ali ovo putovanje ostat će joj u posebnom sjećanju.

"Predstavljanje kolekcije prošlo je odlično i dobila sam mnogo pohvala te prijedloga za saradnju. Spy News Magazine mi je predložio da izlažem svoju kolekciju u showroomu u Milanu uz belgijskog dizajnera Driesa van Notena. Kolekcija se također svidjela i poznatom stilisti iz Los Angelesa Dereku Warburtounu, koji oblači poznate ličnosti kao što su Miranda Kerr, Jessica Alba ili Irina Shayk", prenijela nam je Sirćo utiske iz Milana.

Kolekcija "Tocco d'Oriente" koju je Sirćo predstavila na Milano Fashion Weeku, kao jedina dizajnerica iz BiH, inspirisana je orijentom i orijentalnim plesom koji je spojen sa savremenim stilom života.

"Kolekcija je definisana dualnošću materijala, lakoća svile i muslina suprotstavljena je specifičnim šavovima. Dugo se radilo na kolekciji i kako to uvijek biva, promijenila se više puta", pojasnila nam je Hana.

Iako je dosad privukla pažnju javnosti svojom kolekcijom za osobe s invaliditetom, učestvovala na Srbija Fashion Weeku te sarađivala s brojnim poznatim dizajnerima, Sirćo kaže kako nije imala nikakvu podršku grada ili države prilikom odlaska u Milano. Bez obzira na to, mlada bh. dizajnerica ne odustaje od svojih snova.

"Uz mene su bili jedino pojedinci koji su mi dosta pomogli, kao što su Eddie Čustović, Andrijana Popović te direktorica Srbija Fashion Weeka Svetlana Horvat", kratko je prokomentarisala Hana.

Odmah nakon što se slegnu utisci iz Milana, Hana se vraća poslu. Kolekciju "Tocco d'Oriente" uskoro će predstaviti i u Sarajevu na Rowenta reviji, a ujedno će i prodavati komade iz kolekcije.

Podsjećamo, Hana povremeno radi i kao stilistica poznatim ličnostima kao što su Jala Brat, Zana Marjanović, Sarah Čerkez, bendovi Lapsus, Letu Štuke i drugi.