Moda i ljepota
203

Fočanka Lamija Suljević među nordijskim dizajnerskim talentima

Piše: A. P.
Lamija Suljević, modna dizajnerica rođena prije 27 godina u Foči, ima šansu da ostvari svoj san i osvoji nagradu Elle Style Awards za novi nordijski talent 2014. godine. Nagradu dodjeljuje prestižni magazin Elle, u saradnji sa brendom Muuse.
Lamijine kreacije
Lamijine kreacije
Konkurencija u kojoj se Lamija nalazi je velika, a glasanje za najboljeg kreatora traje do 24. januara na ovom linku. Dvadesetpet takmičara s najvećim brojem glasova će se plasirati u polufinale i njihovi radovi će biti predstavljeni na panelu Elleovih skandinavskih modnih urednika, koji če izabrati troje finalista. Pobjednik takmičenja bit će proglašen na proljeće.
Lamijine kreacije
Lamijine kreacije
"Pobjeda na ovom takmičenju puno bi značila za moju karijeru, dobila bih priliku da pokažem svoje znanje, otvorili bi se mnogi putevi za moje kreacije", kaže Lamija u razgovoru za Klix.ba.

Uslovi da se kreator prijavi kako bi ga finansirao magazin Elle bili su diploma dizajnera i iskustvo u branši. Suljević je, nakon završene tekstilne gimnazije, u maju prošle godine diplomirala na Univerzitetu za dizajn Beckmans u Štokholmu, najvećem univerzitetu te vrste u Skandinaviji.

Lamijine kreacije
Lamijine kreacije
Njene kreacije karakteriše upotreba starih rukotvorina inspirisanih bosanskom kulturom. Od kreatora najviše cijeni Husseina Chalayana i pokojnog Alexandera McQueena.

"Sa dizajnerima u BiH nažalost još uvijek nisam uspjela stupiti u kontakt. Cijenim to što sam vidjela da se tamo radi i nadam se da ću u budućnosti biti u prilici da sarađujem s nekima od njih", poručila je Lamija.