Moda i ljepota
0

Dvadeset godina s HIV-om bez lijekova

NINA
Jedan Eritrejac, koji je prije 21 godinu saznao da je zaražen virusom HIV-a, još uvijek je živ i zdrav zahvaljujući dijeti i neizmjernoj volji za životom, iako ne pije antiretrovirusne lijekove.

David Patient (43) je svjestan da je sretan što je uopšte živ, mnogo duže nego što je i jedan doktor mogao pretpostaviti, i zato sada putuje po Africi i hrabri druge HIV pozitivne osobe da slijede njegov put, a one koji nisu zaraženi smrtonosnim virusom uči kako da se zaštite od te opake bolesti.

Kako prenosi novinska agencija Reuters, ishrana predstavlja kamen temeljac njegovih predavanja, jer smatra da jačanjem imunološkog sistema HIV pozitivne osobe produžavaju život i smanjuju šanse da inficiraju svoje partnere.

Cink, beta karoten i selen jačaju imunološki sistemi zato Patient, koji trenutno drži kurs u okviru programa Ujedinjenih naroda u Eritreji, savjetuje ljudima da jedu što više namirnica koje sadrže ove minerale i provitamin beta karoten.

HIV pozitivni pacijenti danas u prosjeku žive oko osam godina prije nego što obole od AIDS-a, završne faze HIV infekcije.

Prema procjenama Ujedinjenih naroda, u svijetu je ovom bolešću zaraženo oko 40 miliona ljudi, a od nje je do sada umrlo više od 25 miliona.

Najugroženija oblast je podsaharska Afrika s oko 26 miliona zaraženih.