Moda i ljepota
39

Dizajnerica Samra Ičanović tvrdi da je Alexander Wang kopirao njen #Dizease brend

Piše: L. Č.
Samra Ičanović je 25-godišnja modna dizajnerica porijeklom iz BiH sa trenutnom adresom u Londonu.

U razgovoru za Klix.ba Samra navodi kako je hrabro, bez ikakvog iskustva, znanja ili prakse u modi, no oduvijek vjerujući u svoj talenat, odlučila pokrenuti svoj prvi clothing brand. Inspirisana neobičnim stvarima i u želji da proba nešto novo, nastala je prva #Dizease majica.

Njena #Dizease majica viđena je na poznatom reperu Wiz Khalifi, a mladoj su se dizajnerici otvorila mnoga vrata modne industrije u SAD-u i svijetu.

Samra za Klix.ba govori kako su njen rad već uspjeli kopirati, te kako su se pojavile lažne replike njenog dizajna. Pojašnjava kako se replika njene #Dizease majice nakon nekoliko mjeseci pojavila na jednom kineskom siteu, a naknadno je "inspirisala" i svjetskog modnog dizajnera Alexandera Wanga.

"Na ovaj način velike sile ponovo dokazuju koliko je modna industrija takmičarski nastrojena i agresivna", kaže Samra i dodaje kako se majica Alexandera Wanga u najluksuznijim radnjama kao što su Harrods, Selfridges, Net-A-Porter i dr. prodaje po cijeni od 500 do 600 funti (oko 1.400 KM), dok ih ona na svojoj oficijelnoj stranici prodaje po cijeni od 42 funte.

"Tu ne mogu učiniti ništa. Ne znam da li da to shvatim kao kompliment, ali sigurno svoj posao želim podići na viši nivo kako bi se za mene čulo jednog dana", kaže Samra i navodi kako je uspjela ostvariti veze sa ljudima iz Amerike i Japana. Dodaje kako je sarađivala i s jednim od najvećih clothing brendova Vans, koji je njene majice izabrao za profil nove kampanje na jednoj od najvećih tajvanskih stranica Masterhands.

Samra je imala priliku sarađivati i sa muzičarem Will I Amom, nekadašnjim članom benda Black Eyed Peas, pojavivši se u njegovom spotu za pjesmu "This is Love" koji je između ostalog sniman i u jednom od poznatijih londonskih klubova, a dodaje kako je sarađivala i s američkim treperom Og Macom.

Ističe da joj je veliko zadovoljstvo što njene majice nose i bh. umjetnici Frenkie i Sassja, te dodaje kako uveliko radi na novim projektima.