Moda i ljepota
10

Danski modni magazin naljutio javnost fotografijom anoreksične manekenke

Klix.ba
Danski modni magazin Cover uputio je javno izvinjenje nakon što su objavili fotografiju premršavog modela, čime su promovisali nezdrav izgled.
Među kritičarima je bio danski ministar za poreze Benny Englebrecht, koji je fotografiju podijelio i na svom Twitter profilu napisavši:

"Iskreno sam vjerovao da je modna industrija shvatila kako je anoreksija problem koji bi se trebao shvatiti ozbiljno".

Malene Malling, osnivačica magazina Cover, na njihovoj je Facebook stranici uputila javnu ispriku nazvavši ovaj incident "tužnim danom" za magazin.

"Nisam ispunila svoj zadatak kao ona koja je odgovorna za stvari koje se objavljuju u magazinu, niti kao majka i žena. U Coveru smo godinama radili na promociji ideala ljepote, nastojeći pokazati kako ona dolazi u različitim oblicima i uvijek smo radili sa zdravim djevojkama. Prije dvije godine smo na naslovnici imali plus size manekenku Dianu Graham, tako da je to definitivno naš fokus", napisala je Malling.

Proteklih se godina aktivno radi na prestanku promocije premršavih modela u modi. Godine 2013. Izrael je zabranio modele sa indeksom tjelesne mase manjim od 18,5, a ubrzo nakon toga im se priključila Španija i Italija.