Moda i ljepota
18

Bivše misice: Izbor za miss i slične manifestacije su izgubile glamur i spektakularnost

Piše: Ermina Skorupan-Husejnović
Jasmina Mahmutović Miss BiH za 2000. godinu
U nedjelju, 22. septembra je održan Izbor za Miss BiH, a titulu najljepše je ponijela 18-godišnja Isidora Borovčanin sa Pala. Ovo takmičenje ljepote se održavalo i u ratnim godinama, a sigurno se svi sjećaju i Miss opkoljenog Sarajeva Inele Nogić. Izbor za Miss se nastavlja održavati i nakon ratnih godina kada je ponovo oživjela želja i interes za ovakvim manifestacijama.

Belma Zvrko je bila Miss BiH za 1996. godinu, naredne godine je krunu predala Elmi Terzić, a 1998. godine Miss je bila Samra Tojaga. BiH je na izboru za Miss svijeta predstavljala Samra Begović 1999. godine.

Većina bivših misica se više ne bavi modom i izbor za Miss je jedna lijepa uspomena. Razgovarali smo sa Danielom Vinš-Aljović koja je prije 12 godina ponijela titulu najljepše djevojke u Bosni i Hercegovini. Na izboru za Miss svijeta je predstavljala našu zemlju u Nigeriji gdje je ostvarila najbolji rezultat od kada BiH učestvuje u svjetskom takmičenju ljepote zauzevši 12. mjesto.

Daniela se ne bavi modom, u tom svijetu je ostala oko četiri godine.

"Preselila sam se iz Zenice u Sarajevo, završila sam Filozofski fakultet, ali se ne bavim time. Radim na portalu za grupnu kupovinu duže od godinu dana. Radila sam za nevladine organizacije, dogovaranje reklamnih kampanja, marketing i organizaciju evenata. Ostala sam u tom poslu, udala se i danas sam u Sarajevu", ispričala nam je bivša Miss BiH.

Daniela Vinš-Bronson
Daniela Vinš-Bronson

Daniela je uporedila organizaciju takmičenja prije nekoliko godina i izbore koje gledamo u posljednje vrijeme.

"Nažalost, ne pratim toliko izbor za Miss, a nisam ni prisustvovala na tim eventima, pa ne mogu porediti kvalitet nekada i sada. Jedino što mogu reći je da se definitivno takve manifestacije ne prate kao nekada. Žao mi je zbog toga, jer se prije okupljala porodica u tim večerima i zajedno smo čekali proglašenje pobjednice", rekla je za Klix.ba Daniela Vinš-Aljović.

Prokomentarisala je i priče o namještanju takmičenja i natpisima da misice unaprijed znaju koja će ponijeti titulu najljepše.

"Što se tiče mogućnosti da će zna ko će biti izabran, postoje nagađanja, a pred sam izbor za Miss se iskristališe koje su to djevojke koje imaju veće šanse i koje kvalitete posjeduju, a koje traži Direkcija izbora za Miss BiH. Već sedam godina nisam uključena u samu organizaciju, pa ne mogu ništa ni tvrditi o eventualnim mogućnostima".

Deset je godina od kako je za Miss BiH proglašena Njegica Balorda. Ova Sarajka je često mijenjala mjesto boravka, živjela je jedno vrijeme na relaciji Zvornik-Istanbul, a sada je konačno u svom gradu. Dugo je vodila emisiju Zvjezdani studio na FTV-u, sa Enverom Šadinlijom, ali je više ne možemo vidjeti na TV ekranima.

Njegica Balorda
Njegica Balorda
"Poslovno i privatno sam u Sarajevo, živim tu. Završila sam fakultet i radim u struci. To je ono što je trenutno aktuelno, a vezano je za mene", kazala nam je Njegica. Podsjetila je na jubilej od kada je ona ponijela titulu Miss BiH i uporedila taj događaj i izbor za Miss 2014.

"Čini mi se da se nažalost gubi glamuroznost. Mislim da je te 2004. godine scena bila spektakularna, akcenat se stavljao na detalje, momenat proglašenja je bio u znaku euforije i iščekivanja. Ovaj posljednji izbor to definitivno nije imao, sve je bilo mnogo skromnije. Kao neko ko je to sve prošao, znam koliko to sve ima utjecaja i na učesnice i na porodicu. Nisam osjetila tenzije, nije bilo svjetala, euforije. To definitivno nedostaje", kazala je Njegica Balorda za Klix.ba.

O pričama da se izbor za Miss namješta, te da se unaprijed zna koja će djevojka biti izabrana, Njegica je kategorična, te kaže da je apsolutno nemoguće bilo šta "namjestiti".

"Nisam se iznenadila time što je Isidora Borovčanin pobijedila na posljednjem izboru i mislim da se neko poigrao sa tom pričom o namještanju. Prevaziđena je priča o nacionalnom ključu, pa se mora dići prašina oko nečega. Ja koja sam prošla kroz tijelu priču znam da na ovoj manifestaciji nema namještanja", rekla nam je bivša Miss BiH.

U fotogaleriji se prisjetite koje su to djevojke od 2000. godine predstavljale Bosnu i Hercegovinu na izborima za Miss svijeta i bile ambasadorice BiH u mnogim zemljama.