Zanimljiva priča iz Usore
207

Bh. modni brend u proizvodnji će koristiti organski pamuk posađen na tradicionalan način

D. J.
Foto: Press
Foto: Press
Novosnovani bosanskohercegovački modni brend COOLIN, čije ime je inspirirano srednjovjekovnim monarhom, pod čijom etiketom se rade handmade cipele od vrhunskih koža, predstavili su neobičnu i zanimljivu aktivnost.

"Danas smo, manufakturnom metodom, na mišiće plemenitih konja Sokola i Šare, pripremili tlo za sadnju organskoga lana, kojeg ćemo, također manufakturnim metodama, uzgojiti i obraditi i u konačnici otkati u vrhunsko platno, koje će u vidu detalja krasiti našu kolekciju proljeće/ljeto 2024.", ističu.

Riječ je o sofisticiranom procesu koji je bio tradicija bosanskohercegovačkih krajeva, a koji je bio neizbježan za izradu odjevnih predmeta vjekovima unatrag. Riječ je o težačkoj metodi dobivanja platna, koja je, dolaskom industrijalizacije, otišla u zaborav.

"Poštujemo nove trendove. I sami smo dio njih. Ali čuvamo i tradiciju i prirodu. Naše cipele su upravo spoj ta dva koncepta", kažu predstavnici ovog bosanskohercegovačkog brenda.

COOLIN cipele se izrađuju isključivo ručnim radom, a njihova ljepota upravo jest potez proste ruke kao odmak od serijskih proizvodnji i neprirodnih materijala.

"U vremenu globalnih trendova, želimo biti svoji i kroz vlastitu priču dati fokus vrijednostima u koje vjerujemo, a to su; čovjek, znanje, priroda", ističu začetnici brenda COOLIN, inače tri prijatelja iz Usore koji su pokrenuli zanimljivu poslovnu priču.

"COOLIN nisu samo vrhunske cipele. Naša priča ima dušu", zaključuju.