Bezvremenski stil
152

Bh. dizajner Istok Bratić: Javne ličnosti u BiH trebaju kvalitetnog stilistu

S.H.P.
Istok Bratić
Istok Bratić
Bh. dizajner Istok Bratić nedavno je prezentirao svoju novu kolekciju Oran Sauvage. U razgovoru nam je Bratić kazao kako je inspiraciju za ovu kolekciju pronašao u francuskoj visokoj modi i modnom brendu Yves Saint Lorent.

Ono što se provlači kao crvena nit u njegovom radu i dugogodišnoj karijeri jeste vječita potraga za bezvremenskim stilom u savremenom dobu.

"Ne ograničavam se, mislim da je važno da jedan kreator ima osjećaj za sredinu u kojoj živi, kao i vrijeme u kojem stvara, ali ni po koju cijenu ne smijemo sebi dozvoliti da se naš rad svede na puku mehaničku proizvodnju i slijepo slijeđenje trendova. Trendovi budu i prođu, a ono što je kvalitetno opstaje. Oduvijek sam bio usredsređen na kvalitet, a ne na kvantitet", kaže nam.

Coco Chanel i Yves Saint Laurent vječiti uzori

Otkriva nam kako je uvijek volio modu i da mu je drago što je jedan od onih koji imaju sreću raditi ono što vole.

"Moji uzori su Coco Chanel i Yves Saint Laurent, ali isto tako, između ostalih, volim i ekstravagantnost britanskih dizajnera Vivienne Westwood i Alexandera McQueena. Treba li uopće spominjati Christobala Balenciagu ili Huberta de Givenchyja? Svaki vrhunski dizajner dijelom je inspirirao moj rad", kazao je.

Bratić je imao zapažene modne revije na svim važnijim sedmicama mode kod nas i u svijetu. Pitali smo ga u čemu je najočitija razlika između modnih dešavanja u svijetu i kod nas.

"Imao sam priliku učestvovati na brojnim modnim događajima i sve što bih želio reći jeste da je suština sedmice mode ista i kod nas, i u Parizu, Milanu, New Yorku i Londonu: prikazati nove kolekcije, pružiti priliku novim dizajnerima i pomoći im u profiliranju. Suvišno je porediti parisku sedmicu mode i našu, jer mi jednostavno nemamo novac koji bi nam omogućio bolju organizaciju. Volio bih kada bi mladi dizajneri više slijedili svoje srce, a manje trendove", objašnjava nam.

Zbog toga, priča nam, svoje revije nastoji učiniti pravim umjetničkim performansima i postavkama pa često kombinira muziku, ples, scenografiju i odjevne komade ne bi li izazvao reakciju i ponudio neke nove izvore inspiracije.

"Iako je Sarajevo moj grad i moja stalna adresa, mene mjesto ne drži. Ja sam kosmopolita i nalazim da čovjek može crpiti inspiraciju iz svega što postoji. Mene pokreće ljepota i pronalazim je u svim dijelovima svijeta", rekao nam je.

Izlagao na svim kontinentima

Dodaje kako je, kada je riječ o njegovoj karijeri, najviše ponosan što je svoje modele izlagao na svim kontinentima i što je u moru brendova i novih kreatora Istok Couture posebna modna kuća čije modele odlikuje bezvremenska elegancija nalik na onu najvećih francuskih dizajnera.

"Svi na početku bilo čega imamo nedoumice i određeni strah od prihvatanja ili odbacivanja. Zahvaljujući godinama i radu koji je iza mene mogu reći da sam stekao puno iskustva i da se ne plašim kritike, jer sam siguran u svoj ukus i stil. Volio bih kada bi moj rad poslužio kao inspiracija mladim ljudima koji žele postati dizajneri jednog dana", kaže nam Bratić.

Na kraju našeg razgovora pitali smo Bratića koja javna ličnost ima najbolji stil, no umjesto da saznamo ko nam je to najbolje odjeven, Bratić je kazao kako javne ličnosti imaju veoma loš ukus.

"Bez želje da bilo koga uvrijedim, javne ličnosti u Bosni i Hercegovini zaista trebaju stilistu i to kvalitetnog. Nije rijetkost da poznati nose garderobu i obuću koja košta i po nekoliko hiljada eura, a da izgledaju, u najmanju ruku, veoma loše. Nije strašno tražiti pomoć kada griješite, strašno je kada u strahu od sramote ustrajavate u svojim greškama", rekao je na kraju našeg razgovora bh. modni dizajner Istok Bratić.