Studija naučnika s Floride
0

Atraktivne osobe zarađuju više novca

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Lijepe žene, kao i zgodni muškarci, zarađuju puno više novca od manje atraktivnih kolega jednakih sposobnosti, zaključili su znanstvenici s Floride na osnovu provedene studije.

Lijepe osobe imaju više samopouzdanja i to je jedan od glavnih razloga radi kojeg one zarađuju više novca, smatraju psiholozi.

"Studijom je dokazano da atraktivne osobe imaju veće samopouzdanje, više su educirane i samim tim imaju veću platu", kazao je Timothy Judge, naučnik koji je predvodio ovu studiju.

U studiji je učestvovalo više od 200 osoba u dobi od 25 do 75 godina, te su ispitanici odgovarali na pitanja o finansijskom stanju, edukaciji i privatnim problemima.

Svaki ispitanik je radio test inteligencije, a njihove slike su bile proslijeđene drugoj grupi ispitanika koja je trebala ocijeniti koliko su ispitanici iz prve grupe atraktivni.

Analizom dobivenih podataka došlo se do zaključka da osobe koje izgledaju atraktivnije imaju veću platu, a te osobe također imaju više samopouzdanja, te su uglavnom i obrazovanije.

No, naučnici kažu da se inteligencija ne može povezati s lijepim izgledom.

"Osobe koje su inteligentne postigle su najbolji rezultat bez obzira na njihov fizički izgled. No svakako atraktiuvne osobe imaju više samopouzdanja i shodno tome i više zarađuju", zaključio je Tim Judge, naučnik koji je predvodio ovu studiju.