lifestyle
0

Manjak sna - višak kilograma

NINA
Što manje čovjek spava, veća je vjerojatnost da će dobiti na težini, rezultati su najnovijeg istraživanja američke Asocijacije za izučavanje pretilosti, prenijela je agencija DPA.

Istraživanje je pokazalo da je kod osoba starosti između 32 i 59 godina, koje spavaju manje od četiri sata noću, rizik da postanu debele 73 posto veći nego kod osoba koje spavaju sedam do devet sati.

Kod osoba koje spavaju pet sati noću rizik da postanu debele je 50 posto veći, dok je kod onih koji spavaju šest sati taj rizik veći za 23 posto.

"Rezultati su pomalo neobični, s obzirom na to da ljudi koji manje spavaju sagorijevaju više kalorija", rekao je rukovodilac projekta James Gangwisch.

"Mi zapravo smatramo da je važnije ono što se događa u ljudskom organizmu kada ga lišite sna, bez obzira na stepen fizičke aktivnosti", dodao je on.

Prema riječima istraživača, nedostatak sna smanjuje razinu leptina, proteina prisutnog u krvi, koji utječe na smanjenje apetita i na to kako mozak registrira da je osoba unijela potrebnu količinu hrane.