obnovljivi izvor energije
84

LUK donosi jedinstven sistem grijanja i hlađenja: Značajne uštede energije uz toplotne pumpe

Lider na tržištu i zastupnik poznatih svjetskih brendova, kompanija LUK među prvim je u BiH predstavila novi sistem grijanja i hlađenja, toplotne pumpe.

Toplotna pumpa je uređaj pomoću kojeg se toplotna energija iz jedne sredine prenosi u drugu. Za taj prenos toplotne energije troši se mnogo manja energija od prenijete, čime se obezbjeđuje visoko efikasno grijanje i hlađenje te priprema tople potrošne vode.

"U vremenu kada racionalnije trošimo novčana sredstva važno je voditi računa o nabavci energenata za zagrijavanje objekta. Pri projektovanju prostora želimo učiniti boravak prijatnim, a troškove grijanja i hlađenja što nižim. Optimalnim rješenjem se smatra niskoenergetski objekat, što znači da isti treba imati ugrađene kvalitetne prozore, termofasadu, te instalirano podno ili zidno grijanje", ističe Eldar Višnjić, voditelj LUK tima za ključne kupce i projektnu podršku.

Svjesni sve veće zagađenosti zraka i potrebe građana za energetski efikasnim rješenjima, LUK u saradnji sa provjerenim svjetskim brendovima Mitsubishi Electric i Midea nudi podršku prilikom projektovanja, odabira najoptimalnijeg rješenja, instalacije toplotne pumpe, te postprodajne podrške i servisiranja.

Toplotne pumpe najveću efikasnost postižu na (novim) objektima visokog stepena termo izolacije, gdje je gubitak toplote iz prostora najmanji. Toplotna pumpa čak i pri vanjskim temperaturama ispod 0°C može izvući toplinu iz okolnog zraka, a zahvaljujući modernim inverterskim kompresorima, režim rada proteže se do čak -28°C, čime je zajamčeno funkcioniranje sistema bez obzira na poziciju objekta i vanjsku temperaturu.

"Prvi korak u projektiranju vašeg novog sistema grijanja i hlađenja jeste proračun toplotnih gubitaka prostora, kako biste saznali kolika je energetska potreba vašeg objekta. U skladu sa navedenim radi se odabir toplotne pumpe, pri čemu se kapaciteti toplotnih pumpi kreću od 4 do 30 kW, zavisno o jačini sistema koji investitor odabere", navodi Eldar Višnjić.

Nakon proračuna energetskih potreba objekta pristupa se definisanju sistema grijanja i hlađenja, te izboru potrebne opreme. U ovoj je fazi bitno da naglasite koje funkcionalnosti želite od sistema (samo potrošna topla voda, grijanje i potrošna topla voda ili grijanje, hlađenje i potrošna topla voda). Preporuka stručnjaka je da toplotnu pumpu iskoristite za sve energetske potrebe objekta jer time smanjujete visinu investicije te povećavate komfor korištenja.

"Kako je riječ o obnovljivom izvoru energije visoke efikasnosti, početna investicija nešto veća u odnosu na klasične sisteme grijanja, što opravdava smanjena potrošnju energenata, a na taj način ostvarujete povrat investicije. Okvirni utrošak električne energije za dobro izolirani objekt površine 120 m² je 2 do 4 puta manji kada poredimo zagrijavanje objekta toplotnom pumpom u odnosu na električni kotao za isti period", zaključuje Višnjić.

Ako planirate projekte koji podrazumijevaju ugradnju sistema za grijanje i hlađenje na raspolaganju vam je "LUK tim za projektnu podršku" koji čine mašinski inžinjeri sa svim potrebnim znanjima i primjenjivim iskustvom. Tim za projektnu podršku vam stoji na usluzi za izbor optimalnog rješenja za vaš prostor, procjenu investicije, preporuku za izvođača radova i servis.

Posjetite ili pozovite najbližu LUK poslovnicu za sve dodatne informacije ili se informišite na www.luk.ba.