Kulinarski trikovi
35

Zahvaljujući ovim savjetima ćete svaki put pripremiti grašak savršenog okusa

I. S.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ukoliko niste zadovoljni okusom graška koji ste pripremili, poslušajte sljedeće savjete kako biste ispravili greške prilikom kuhanja.
Grašak biste trebali kuhati na tihoj vatri u loncu s debelim dnom da ne bi izgorio. Voda treba prekriti grašak otprilike jedan centimetar.

Imajte na umu da se grašak sporije kuha u slanoj vodi pa je najbolje da ga posolite pred kraj ili nakon kuhanja. Kada provri, u grašak biste trebali dodati nekoliko kašika ulja zato što će ono ubrzati kuhanje.

Nakon 10 - 15 minuta vrenja, dodajte pola kašičice sode bikarbone kako bi on postao idealno mekan. Vodite računa o tome da ne pretjerate s dodavanjem sode jer ćete tako pokvariti njegov okus.

Kao što je poznato, mahunarke, koje uključuju grašak, grah i leću, bogate su vlaknima, proteinima i mikronutrijentima, ali sadrže vrlo malo masti i šećera.

Zbog toga, kako objašnjavaju autori trenutne studije, Američko udruženje za srce, Kanadsko-kardiovaskularno društvo i Evropsko društvo za kardiologiju potiču način prehrane koji naglašava unos mahunarki za smanjenje holesterola, snižavanje krvnog pritiska i regulaciju dijabetesa.