Postoji više razloga
19

Znate li zašto se neke mačke skrivaju u ormarima i policama? To može biti znak da nije dobro

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Vlasnici mačaka znali su se naći u situaciji kada pronađu svog krznenog ljubimca kako se izležava u ormaru ili polici. Za mnoge mačke ovo je prirodno ponašanje, no jeste li znali da skrivanje također može označavati da mačka ima neki problem?
Kao vlasnik mačke morali biste znati kakvo je njeno uobičajeno ponašanje, kako bi što prije primijetili moguće promjene. Mačke obično zamišljamo kao grabežljivce, ali i zapravo i one vrlo lako mogu postati plijen. Zbog toga je ključno da i one traže skrovište.

No, postoji mnogo razloga zbog kojih bi se mačka mogla sakriti.

Toplina

Mačke vole toplija mjesta. Često ćete ih vidjeti u krilu, na osunčanim dijelovima namještaja ili na radijatoru. To je zato što one lako gube toplinu od većih životinja. Baš poput ljudi, mačke traže toplinu samo da bi im bilo udobno.

Sigurnost

Budući da su mačke i same plijen za neke životinje, pronalaženje skrivenih mjesta za spavanje može im pružiti osjećaj sigurnosti. No, pronalazak sigurnog prostora za odmor, mnogo ovisi i od karaktera mačke. One koje se osjećaju sigurnije u svom okruženju, spavat će i na otvorenom.

Strah

Mačke mogu imati strah od predmeta, koje za nas ne djeluju opasno i strašno. Uređaj kao što je usisivač ili uključena mašina za veš, koji proizvode buku, mogu uplašiti mačku.

Stres

Kao i ljudi, mačke mogu biti pod stresom te osjećati tjeskobu. Stres se može prikazati na više načina, a to može uključivati pretjeranu njegu, skrivanje i neprikladno ponašanje. Uzrok stresa može biti dolazak novih kućnih ljubimaca ili selidba, a uzrok stresa mogu biti i minimalne promjene unutar prostora u kojem žive.

Bol

Mačke dobro skrivaju kada ih nešto boli, samim time zbog toga se znaju skriti na neko mirnije mjesto. Provjerite da nema upalu zglobova ili artritis. Još jedan od znakova koji upućuje na ova stanja je smanjenja aktivnost.