Razigrani i privrženi
98

Znate li kako izgleda mješanac bigla i dalmatinca? Ova rasa je sve popularnija u SAD-u

N. O.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
"Biglmatinac" je zanimljiva rasa psa koja je nastala ukrštanjem bigla i dalmatinca. S obzirom da je nastala u Sjedinjenim Američkim Državama, ova mješovita rasa je prilično nova, ali brzo postaje popularna među porodicama.

Ovi mješanci su živahni, bistri i smiješni. Njihove jedinstvene kvalitete ih izdvajaju od ostalih rasa. "Biglmatinac" je pametan, odan pas koji voli provoditi vrijeme sa svojim vlasnicima. Oni su puni poštovanja i strpljivi, a ipak imaju tone energije.

Kao štenci su izuzetno razigrani i odlični su drugovi za djecu. Kako odrastaju, postaju nezavisniji i smireniji, ali i dalje poštuju sve s kojima žive, navodi Dogster.com.

Foto: Dogster.com
Foto: Dogster.com

Ovi psi ne vole da provode vrijeme sami kod kuće. Trebali bi živjeti u okruženju u kojem je neko općenito u blizini ili mogu putovati sa svojim vlasnicima kada je vrijeme da napuste kuću.

Ako ne vježbaju dovoljno, mogu postati destruktivni i nestašni, ali rijetko postaju agresivni. Iako izuzetno privrženi, mogu biti tvrdoglavi i jake volje kao odrasli, tako da ih treba trenirati na poslušnost dok su još štenci.

Ovo su odlični porodični psi koji podjednako vole djecu i odrasle. Lojalni su, privrženi, pažljivi i društveni. Većina ovih mješanca je razigrana, ali ne postaju previše razdragani, što minimizira mogućnost da oni ili djeca budu povrijeđeni tokom igre.