Više od 3.000 eura
20

Zbog velike potražnje tokom pandemije porasla cijena rasnih pasa

E. Sk.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Cijena štenadi je udvostručena tokom pandemije koronavirusa za pasmine koje inače u prosjeku koštaju gotovo dvije hiljade eura.

Popularne pasmine zabilježile su još veći rast cijena, a štenad se često prodaju za više od 3.000 eura, prema vodećem internetskom tržištu.

Humanitarne organizacije za zaštitu životinja upozorile su da bi visoke cijene mogle potaknuti krijumčarenje ili krađu pasa.

Interes za kućnim ljubimcem porastao je nakon karantina koji je uveden krajem marta, a velika potražnja navela je mnoge da podignu cijene, piše BBC.

Podaci s web stranice Pets4Homes, zasnovani na oko 150.000 oglasa, pokazali su da je prosječna cijena za traženo štene od marta do septembra iznosila oko 2.000 eura. U istom periodu prošle godine prosječna cijena je bila 970 eura.

Među top deset pasmina kojima je porasla cijena se nalaze koker španijel, labrador, jorkširski terijer, jack russell, kokapoi...

Koker španijeli su zabilježili najveću međugodišnju inflaciju, a slijede ih jack russells, kokapoi i graničari.

Cavapoos, križanac kavalirskog španijela i pudlice, sada u prosjeku košta tri hiljade eura, dok se engleski ili američki buldozi obično prodaju za oko 2.900 eura.