Strogo zaštićena
66

U Jadranu ulovili jednu od najvećih riba koju zovu i "morski đavo", ljudi ih osudili

D. J.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Morske dubine kriju brojne biljke i životinje koje se vrlo rijetko mogu vidjeti jer žive u uvjetima koji nisu pogodni za čovjeka.

Na Instagram profilu Podgorički vremeplov objavljena je fotografija iz Bigove, na kojoj se vidi manta, navodno "ulovljena mrežom na preko 100 metara dubine".

Manta je podrod velikih raža, može dosegnuti i sedam metara u širinu, a zbog specifičnog oblika zovu je i "morski đavo".

"Manta je jedna od najvećih riba koje žive u oceanima. Zbog neobičnog rasporeda prsnih peraja, koje formiraju svojevrsne rogove na glavi, manti je pripisan naziv 'morska đavolja riba'. Ali nemaju ništa 'đavolsko' u svom načinu života i ponašanju. Oni su mirna i smirena bića, kao i oni koji se hrane planktonom, cijedeći ga iz vode. Riba manta poznata je po svojoj sposobnosti da skače visoko iz vode (na visinu od jedan i po metar). Kada krupna jedinka nakon skoka padne u vodu, čuje se zvuk sličan grmljavini, koji se čuje nekoliko kilometara u blizini", navedeno je uz fotografiju.

Ipak, umjesto pohvala i čestitki koje su vjerojatno očekivali, ribolovci su dobili osudu javnosti zbog fotografiranja s mrtvom životinjom.

"Grehota,divna životinja, mreže treba zakonom zabraniti, umrla je u najgorim mukama", "Gluposti, ubije životinju i slikaš se... Eto toliko od doživljaja. Zar jedna duša vredi manje od slike. Inteligencija bez dobrote i empatije je čisto zlo", komentirali su ljudi.

Inače, mante su još od 2011. strogo zaštićene u međunarodnim vodama kao "ranjiva vrsta s povećanim rizikom od izumiranja" i mnoge zemlje zabranjuju lov na mante.