Korisni savjeti
45

Šta učiniti ako vaša mačka konstantno povraća

Klix.ba
Ilustracija: Pixabay
Ilustracija: Pixabay
Kako biste dobili odgovor na ovu vrlo čestu muku, kako po vašeg ljubimca, tako i po vas, prije svega je potrebno utvrditi uzrok povraćanja.

Iako se može dešavati da mačka povraća samo kako bi pročistila probavni trakt, što je prirodna i dosta česta pojava, povraćanje može biti i znak da postoji ozbiljan zdravstveni problem.

S obzirom na to da većina vlasnika kućnih ljubimaca nije u mogućnosti sama procjeniti uzrok problema, preporučuje se da je što prije odvedete veterinaru. Međutim, dok to ne učinite, pokušajte zaključiti je li problem u njenom svakodnevnom uređivanju.

Naime, ako mačka povrati grumen dlake moguće je da je one muče te da zbog toga povraća. Kuglice dlake nastaju kada se dlaka uređuje te joj se tim potezima zalijepe u probavnom sistemu. Iako one to svakodnevno čine i samim tim izbacuju ove dlake, nekada se može desiti da ih u probavnom sistemu ima previše. Ova pojava češća je kod kućnih mačaka. Zato se preporučuje da u njenu svakodnevnu ishranu stavljate četvrtinu kašike maslinovog ulja što bi trebalo da je odvrati od gutanja dlake.

Također, u borbi s povraćanjem preporučuju se i standardne “stomačne” metode poput listića mente, ali i izbjegavanje hladnog jela. Mačji stomak posebno je osjetljiv na hladnoću.

Na kraju, trebali biste pokušati vašu mačku odvratiti od brzog prejedanja jer na taj način ona nije u stanju probaviti hranu.