Ljubav i veze
31

Previše samouvjereni muškarci uopće nisu privlačni

Klix.ba
Ilustracija
Ilustracija
Žene vrlo dobro primjećuju samouvjerenog muškarca koji svojim stavom odašilje poruku čvrstine karaktera i nadasve poželjnog partnera.

Ipak, da stvari nisu toliko jednostavne pokazuje statistika web stranice za upoznavanje OkCupid. Prema informacijama koje stranica sakuplja od svojih korisnika, pokazivanje samopouzdanja je mač sa dvije oštrice.

I upravo u tome leži problem, samopouzdanje i pokazivanje samopouzdanja nisu jedna te ista pojava, a ova druga može da uzrokuje neželjene posljedice.

Dakako, pokazivanje samopouzdanja je od velike pomoći pri skretanju pažnje nježnijeg spola, ali sve dok ono nije u dijelu spektra koji se može nazvati pretjeranim.

Pokazivanje samopouzdanja ne mora se manifestirati samo fizičkim držanjem, već i govorom te izrazima lica. Pretjerana verzija ovih odlika uglavnom mlađih muškaraca dovodi do privlačenja manje željenih partnerica, kaže OkCupid.

Statistika sajta pokazuje da je viši nivo samopouzdanja povezan sa češćim razgovorima unutar mreže. Ipak, skromniji muškarci koji ne prezentuju samopouzdanje primaju više poruka od djevojaka, dok oni koji pokazuju samouvjerenost primljene poruke češće pretvaraju u duže razgovore.

S druge strane, pretjerano samopouzdanje u očima žena može predstavljati manjak samopotvrde ličnih rezultata muškarca, što znači da se pretjerivanje zapravo prevodi kao manjak realne uspješnosti, što opravdano privlači manju pažnju.