Pokazalo istraživanje
22

Mladi Amerikanci sve rjeđe imaju spolne odnose, a razlog nije pandemija

E. Sk.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Mladi Amerikanci sve rjeđe imaju spolne odnose i za to ne mogu čak ni kriviti pandemiju koronavirusa, pokazalo je novo istraživanje.

Seksualna neaktivnost povećala se među mladim američkim muškarcima između 2000. i 2018. godine, tvrde istraživači s Državnog univerziteta San Diego, koji su proučavali podatke anketa kod odraslih u SAD-u.

Odgađanje odlaska od kuće, kasnije odrastanje i digitalizacija bi mogli biti razlog tome, piše CNN.

Psiholozi su analizirali podatke promatrajući učestalost seksualnih odnosa i broj seksualnih partnera, a na pitanja je odgovaralo više od 4.000 muškaraca i 5.000 žena.

Muškarci koji su bili nezaposleni ili su imali manja primanja bili su seksualno neaktivniji, otkrili su psiholozi. Postotak seksualno neaktivnih muškaraca od 18 do 24 godine povećao se sa 18,9 posto između 2000. i 2002. te za čak 30,9 posto između 2016. i 2018. godine.

S druge strane, žene u dobi od 25 do 34 godine također su se manje seksale, stoji u medicinskom časopisu JAMA Network Open.

Više je razloga takvog trenda, no smatra se da adolescenti i mladi danas kasnije odrastaju. To se odnosi i na drugačiji pristup ozbiljnim odnosima, kao i na odgađanje potomstva. Istraživači su objasnili da trend polako raste, no nije objašnjeno zašto se seksualna aktivnost smanjila i kod starijih oženjenih ljudi, no smatra se da je na to najviše utjecala digitalizacija.