Tako je to nekad bilo
32

Jeste li čuli za "svođenje"? Jedan od najbizarnijih običaja mladenaca u prošlosti

I. B.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Postoje dobri razlozi što su neki običaji, bilo zbog modernog doba, bilo zbog svoje bizarnosti, vremenom iskorijenjeni. Iako su mnogi od njih vjerovatno i zaboravljeni, jedan sigurno nije, a riječ je o "svođenju mladenaca".

Svođenje je još jedan od patrijarhalnih običaja, koji od prve bračne noći i porodičnih odnosa prave tabu s elementima rituala i magijske pozadine.

Dugo je bio prisutan u Prizrenu, a nova srbijanska serija, adaptacija romana "Nečista krv", podsjetila je na njegovo postojanje.

O čemu se radi

Svođenje je podrazumijevalo "otpremanje mladih u bračnu sobu". Prijateljica mlade bi u sobi u kojoj će par noćiti pripremila posteljinu, a kraj kreveta bi ostavila vino i slatkiš. Mladoženja i mlada bi se u međuvremenu 'oprostili od roditelja', ljubeći im ruke.

Za majke mladoženja to je značilo da njihova veza sa sinom prestaje, dok veza sa suprugom počinje te su one najčešće bile veoma žalosne.

Nakon što oboje završe s roditeljima, odlaze u sobu gdje se trebaju sastati. Na ulasku, mlada ljubi ruku muža kako bi dala do znanja da je on "stariji" od nje. Zatim na red dolazi svlačenje. Mlada pomaže mladoženji da se svuče, ali i on njoj, jer, iako se vjenčala za njega, stidi se razodjenuti pred muškarcem kojeg vidi prvi put u životu.

Iako je ranije za vrijeme "svođenja" mladoženjina rodbina činila razne drskosti - lupala na vrata, razbijala sudove, vrištala, vremenom se takvo ponašanje promijenilo.

U zoru nevjestina prijateljica dolazi u prostoriju gdje su mladenci, nestrpljivo čekajući da je napuste. Nakon što razmijene darove, mlada odlazi na umivanje, a njena prijateljica zajedno s drugim ženama (mladoženjinom rodibnom) hita u sobu mladenaca kako bi vidjela znak nevinosti djevojke.

Ukoliko ga ne bi zapazili, obično bi zavladala tuga, ne jer bi se sumnjalo u nevjestinu nevinost, već jer se vjerovalo da je mladoženja podlegao "vradžbinama" i nije mogao izvršiti bračnu dužnost.

Nekad bilo, danas se spominjalo

Iako se neki običaji i danas poštuju, to nije slučaj sa svođenjem. Mladenci danas ostaju u hotelu ili odlaze na "medeni mjesec" nakon vjenčanja. Rituali se provode od para do para i uglavnom su spoj modernog i tradicionalnog, ali i želja mladenaca.