Mali kuhinjski trikovi
12

Znate li za šta služi svaka strana ribeža? Evo koje namirnice možete na njima rezati

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Ako posjedujete najtipičniju vrstu ribeža sa četiri strane, vjerovatno rutinski koristite samo jednu ili možda dvije strane. Jeste li se onda zapitali za šta služe ostale strane?

Veće rupe na ribežu

Obično zauzimaju jednu od širokih strana ribeža. Ako se ribate sir, ova strana je vjerojatno tamo gdje ćete to raditi većinu vremena. Ovaj proces možete sebi olakšati tako što ćete zamrznuti sir kako bi bio čvršći. Ova je strana korisna i za druge namirnice kao što su jabuke, mrkve i tikvice. Ako želite luk koji se topi u umaku od paradajza naribajte ga na ovoj strani.

Manje rupe na ribežu

Upotrijebite ovu stranu za sitno ribanje tvrdih sireva koje i dalje želite biti u odvojenim, ali tankim komadima da biste posipali na vrhu pizze ili tjestenine. Fino naribani parmezan je također izvrstan za recepte kao što je zapečeni hljeb. Također, na ovoj strani možete naribati komade čokolade za mrvice u vašim desertima.

© Shutterstock
© Shutterstock

Sitne ispupčene rupe na ribežu

Ova strana ribeža služi za najsitniji oblik ribanja. On je predviđen za ribanje namirnica kao što su namirnice jačeg okusa poput kore citrusa, bijelog luka i muškatnog oraščića. Ovdje možete naribati sir kojeg želite rastopiti u nekom umaku.

Široke rupe na ribežu

Ova vrsta ribeža uglavnom se nalazi na bočnoj strani ribeža. Služi kada želite narezati tanke kriške sira ili povrća poput krastavica. Međutim, bilo što previše čvrsto ili previše meko, vjerojatno se neće lijepo rezati, zbog čega se preporučuje rezanje namirnica tzv. vodenaste strukture.