Ostvario nećakov san
3

Velšanin u dvorištu od otpada napravio roller coaster

D. B.
Foto: Leigh Downing/WALES NEWS SERVICE
Foto: Leigh Downing/WALES NEWS SERVICE
Velšanin Leigh Downing (47) je ostvario san svog 11-godišnjeg nećaka tako što je u dvorištu napravio roller coaster.

Leigh i njegov sin Charlie (20) su naporno radili kako bi u stvarnost pretvorili nacrte nećaka Caldena. Od drvenog i metalnog otpada su uspjeli napravili roller coaster dug 70 metara te tako ugodno iznenadili dječaka koji se nije mogao družiti s prijateljima zbog karantina uvedenog usljed pandemije koronavirusa.

Foto: Leigh Downing/SWNS
Foto: Leigh Downing/SWNS

"Calden je zaluđen roller coasterima već dugo, dizajnirao ih je na svom kompjuteru. Sve je počelo prije dvije godine nakon što sam operisan. Bio sam kod kuće nekoliko mjeseci, a Caldenu sam dao drveni roller coaster koji sam imao kao dijete. Bio je oduševljen, pa smo mu moj sin Charlie i ja napravili mali roller coaster koji može koristiti. Nakon određenog vremena mu je dosadio pa smo mu tokom karantina napravili novi. Struktura je izrađena od drveta, šine od PVC cijevi, a na 462 drvena nosača smo ih montirali. Svaki od njih je Charlie sam izrezao. Projekt smo završili za osam dana" , izjavio je Leigh.

Foto: Leigh Downing/SWNS
Foto: Leigh Downing/SWNS

Charlie je bio odličan učenik te je prije vremena otišao na fakultet kako bi studirao matematiku i nauku, a hobi mu je mehanika.

Roller coaster su testirali Caldenov otac i majka, a ovaj projekt je pomogao porodici da se dodatno zbliži.