Savjet za domaćice
30

Riješite se neugodnog mirisa iz frižidera veoma lako

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Svi su se ponekad suočili s neugodnim mirisom iz frižidera nakon čega su se zapitali odakle on dolazi. Iako biste hladnjak ispraznili, miris bi i dalje ostao, ali ga se onda ne biste znali riješiti.

Prvo uklonite svu hranu iz frižidera. Odmrznite električni uređaj ako je opremljen sistemom "no frost" ili ga isključite.Izvadite sve dijelove koji se mogu ukloniti te potom operite prostor toplom vodom.

Isperite odvodni kanal i uklonite blokadu u drenažnom otvoru. Nakon mokrog brisanja, obrišite sve dijelove papirnatim ubrusima te ostavite vrata frižidera otvorena nekoliko sati ili više.

Nakon nekoliko sati vratite sve police u frižider, a zatim i hranu te uključite frižider. U neutralizaciji neugodnih mirisa poslužit će ocat, sok ili limunska kiselina, kora od citrusa, zrna riže, kurkuma, soda bikarbona i drugi prirodni sastojci.

Ako želite da vaš frižider ne poprimi neugodan miris potrebno je preventivno obaviti određene radnje. Čuvajte hranu jačeg mirisa u hermetički zatvorenim plastikama ili ih umotajte u foliju. Provjeravajte zalihe u frižideru nekoliko puta sedmično. Ne stavljajte toplu hranu u frižider. Brišite gumene rešetke, ali pazite da ih ne oštetite. Pazite da ne zaštopate odvod kojim otječe odmrznuta voda.