Ekonomično i praktično
30

Riješite se neugodnih mirisa iz obuće uz pomoć jednostavnih trikova

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Svakodnevno nošenje određene obuće može prouzrokovati neugodne mirise. To se naručito događa u proljeće i ljeto, kada se nose više znoje.
No, postoje jednostavni i ekonomični načini kako se da riješite neugodnih mirisa iz obuće bez puno muke.

Uklonite mirise iz obuće sodom bikarbonom

Soda bikarbona je fantastičan prirodni dezodorans i svestrano sredstvo za čišćenje. Za ovaj način čišćenja osim sode bikarbone bit će vam potreban i jedan filter za kafu ili papirnati ubrus. Stavite nekoliko kašika sode bikarbone u filter ili ubrus i svežite u čvor kako se ne bi prosulo. Soda će preko noći upiti mirise i vlagu.

Isprobajte eterična ulja

Eterična ulja s mirisom limuna ili narandže pomažu neutralizirati neugodne mirise iz vaše obuć, a pritom ih osvježavaju novim mirisom. Natopite malo vate za svaku cipleu i ostavite preko noći kako bi djelovale.

Koristite obični sapun

Obični komad sapuna također pomaže u neutralisanju neugodnih mirisa. Sve što je potrebno jeste da stavite po komad sapun u svaku cipelu i ostavite oko 12 sati da djeluje. Kada se mirisi neutrališu, pažljivo izbacite mrvice sapuna koje su ostale u obući.

Ostavite obuću na suhom mjestu

Ovaj način je više kao prevencija od mogućih neugodnih mirisa. Ukoliko je vaša obuća suha nu njoj se neće stvarati neugodni mirisi od znoja i vlage. Najbolji način da ih održavate suhim jeste da ih ostavite na svjetlosti nekoliko sati prije nego što ih spremite u ormar.