Izbjegnite hemikalije
19

Riješite se dosadnog korova u svom vrtu pomoću bijelog sirćeta

N. C.
© Shutterstock
© Shutterstock
Vrtni korovi su problematični ne samo zbog narušavanja izgleda vrta nego i zato što se natječu s kultiviranim biljkama, kradući im sunčevu svjetlost, vodu i hranjive tvari iz tla.

Korov u vrtu je neizbježan. Dok neki, poput jestivih listova maslačka, nude određene prednosti, ako im dopustite da se pretjerano rašire lako će se oteti kontroli. Utren oka mogli bi postati prijetnja ostalom cvijeću, biljkama i povrću ali i postati noćna mora za čupanje i uklanjanje.

Neki korov čak sprječava rast biljaka jer ispuštaju otrovne hemikalije u tlo. Srećom, tim dosadnim i vrlo upornim biljkama može se suprotstaviti i na ekološki prihvatljiv način - drugim riječima, bez trovanja tla, lokalnih voda, divljih životinja i ljudi.

Na tržištu postoji mnoštvo komercijalnih proizvoda koji će brzo ubiti korov, ali većina njih sadrži potencijalno štetne hemikalije. Zbog toga posegnite za prirodnim alternativama bez hemikalija te ćete uštedjeti novac, a uz to nećete koristiti pesticide.

Jedno od efikasnih rješenja za korov jeste bijelo sirće koje većina ima u svom domaćinstvu. Prema riječima stručnjaka, kiselina u bijelom sirćetu ubija korov. Zato je to odlično rješenje za uklanjanje korova u vašem vrtu.

Bijelo sirće s pet posto sirćetne kiseline, koja može prodrijeti kroz membrane biljaka, ubijajući ih od lišća prema dolje. Sirće stavite u bočicu s raspršivačem, nemojte ga razrijediti i poprskajte lišće korova tek toliko da ga prekrije, ali ne i da kaplje niz biljku.

Sirćetna kiselina u bijelom sirćetu pomaže u isisavanju vode iz korova, što uzrokuje njegovo sušenje. Unakrsna kontaminacija može naštetiti drugim biljkama, pa pripazite da ne prskate po vjetrovitom ili kišovitom danu i ne prskajte previše.