Kuća i ured
0

Prodaje se luksuzna rezidencija rumunskog diktatora Čaušeskua

Klix.ba
Privatna rezidencija nekadašnjeg rumunskog diktatora Nikolaja Čaušeskua, palača Primaverii u Bukureštu, naći će se u prodaji jer su troškovi njenog održavanja preveliki.

Vila je za potrebe rumunske države u proteklom periodu rijetko korištena, tek tri do četiri puta godišnje, javlja Mediafax.

Ova građevina se nalazi na istoimenom bulevaru, a bit će ponuđena na prodaju privatnim kupcima. Još uvijek nije objavljena početna cijena niti vrijeme zvanične prodaje.

Opcija iznajmljivanja rezidencije nije uzeta u obzir jer bi, pišu rumunski mediji, cijena rente bila prevelika.

"Dvorac proljeća", kako je nazvana ova kuća izgrađena 1965. godine, za komunističkog diktatora, njegovu suprugu i djecu, od pada komunizma korištena je kao mjesto na kojem su odsjedale delegacije iz inostranstva.

Palata ima i pripadajuće zemljište od 14 hektara, a snimci iz njene unutrašnjosti prikazuju kupaonicu sa zlatnim slavinama, bazen, solarij, saunu, a Čaušeskuova supruga Elena je lično birala tamošnje lustere i mozaike.

Čaušesku je bio predsjednik Rumunije od 1965. godine pa do svoje smrti. Supruga i on su nakon državnog puča u Rumuniji 1989. godine nakon kratkog suđenja strijeljani. Prethodno su izrazili želju da umru zajedno, što im je i ispunjeno