Usporavaju proces
7

Pet najčešćih grešaka koje mnogi prave prilikom pranja veša

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Stručnjakinja za veš-mašine otkrila je pet najčešćih grešaka tokom pranja veša koje možda radite, a toga niste ni svjesni.

Ashley Iredale iz australske potrošačke kompanije Choice otkrila je kako postoji mala razlika između pranja u hladnoj ili toploj vodi, a omekšivač ne pomaže u čišćenju.

Stručnjakinja za mašine za veš Iredale otkrila je pet grešaka prilikom pranja odjeće.

1. Omekšivač za odjeću

Milioni ljudi vole koristiti omekšivač kako bi njihova odjeća mirisala svježe, ali Ashley savjetuje da izbjegavate ovaj proizvod.

Rekla je da to ni na koji način "ne pridonosi" procesu čišćenja i zapravo ga može ometati. To je zato što omekšivač s vremenom može dovesti do nakupljanja sapuna u mašini, a također može smanjiti upijanje, što nije dobro za peškire.

2. Topla voda

Iako možda mislite da je toplija voda presudna kad je riječ o pranju odjeće, Ashley je kazala da postoji neznatna razlika između tople i hladne vode. Ona navodi da biste mogli uštedjeti na električnoj energiji ukoliko odaberete program s hladnom vodom.

3. Pogrešno punjenje mašine

Ashley smatra da je jedna od najvećih grešaka prekomjerno ili nedovoljno opterećenje mašine za veš.

"Previše odjeće može naštetiti mašini, ali može i dovesti do toga da vaša odjeća ne bude dobro oprana", kazala je

Ona savjetuje ravnomjerno rapoređivanje odjeće u mašini, a veš ne smije ispuniti cijeli prostor.

4. Osjetljive stvari trebaju ići u vrećicu za pranje veša

Ashley je rekla da neupotrebljavanje vrećica za pranje veša za osjetljive proizvode može dovesti do oštećenja ili istezanja odjeće. Tako vaša omiljena odjeća može biti uništena brže nego inače.

5. Zatvaranje vrata mašine za veš

Iako mnogi zatvaraju vrata mašine za veš nakon završenog pranja, Ashley smatra da je to greška koja može dovesti do pojave plijesni.

"Vrata nakon upotrebe nemojte zatvarati, kako bi se mašina potpuno osušila, što će spriječiti pojavljivanje neugodnih mirisa i plijesni", kazala je.