Izbjegavjate ih
33

Ovaj program pranja može oštetiti mašinu za veš

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Program brzog pranja odlična je opcija kad ste u žurbi, a čeka vas ogromna količina rublja. U tim slučajevima često se u mašine stavljaju i veliki predmeti, poput peškira, koji kod opcije brzog pranja mogu uzrokovati više štete nego koristi.

Majstor na TikToku objasnio je kako opcija brzog pranja ima nekoliko nedostataka, poput lošeg utjecanja na funkcionalnost mašine. Opcija se može koristiti za odjeću napravljenu od laganijih materijala, ali ne preporučuje se da to prijeđe u naviku.

Majstor je istaknuo da se kod pranja garderobe težih materijala ne preporučuje brzi program jer stvara veliko opterećenje za mašinu. Peškiri postanu izuzetno teško kad se natope vodom, a tako može doći do oštećenja bubnja.

"Kad mašina radi veoma brzo, ručnici se skupljaju zajedno i to opterećuje bubanj. Mašina počinje lupati i kretati se. Ako nemate mnogo vremena, bolje je odabrati program pranja za pamučno rublje, koji obično traje oko dva i pol sata. Zatim pritisnite postavku brzine kako biste smanjili vrijeme na otprilike sat i pol", objasnio je majstor.

Savjet majstora će dati dovoljno vremena da mašina sve dobro očisti bez dodatnog opterećenja.