Nabavite je što prije
50

Ova kućna biljka pomoći će vam u snižavanju temperature u prostorijama koje nemaju klimu

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Kućne biljke ne služe samo da bi uljepšavale prostore. One imaju razne sposobnosti kao što je pročišćavanje zraka ili upijanja toplote. Stoga, ako volite biljke, jedna biljka će vam se naručito pokazati kao dobar izbor za tople ljetne dane.
Riječ je o sanseveriji - kućnoj biljci koja je poznata i pod imenom "svekrvin jezik" čije porijeklo dolazi iz Afrike i Azije. Ona ima duge zelene listove intezivnih boja koji uspravno stoje. Idealna je i za ljude koji ne vode previše brigu o biljkama.

Ova biljka ima sposobnost pročišćavanja zraka i upijanja toplote, a to se posebno odnosi na prostorije u kojima nemate klima uređaj. Nije joj potrebno puno svjetlosti, a ni vode što je čini idealnom za zatvorene prostore.

Jedna od njenih prednosti to što ima sposobnost za fotosintezu i kada je noć. To podrazumijeva da ona i tokom noći oslobađa kisik i apsorbira ugljikov dioksid što doprinosti poboljšanju kvalitete zraka.

Kada je riječ o hlađenju, specifičnost ove biljke jeste što se ona tokom toplih dana takoreći znoji i ispušta vlagu u zrak. Zbog toga ima prirodan učinak hlađenja. Stoga, nije loše imat nekoliko saksija sanseverije.

Postoji još jedna bitna značajka kod ove biljke, a to je da ona ima sposobnost upijanja toksina koji se nalaze u zraku. Dokazano je da ova biljka upija pojedine kemijske spojeve, koje ispuštaju proizvodi za čišćenje.