Kuća i ured
0

Čuvene svjetske zgrade oblikovane poput životinja

Klix.ba
Crkva pored mora, Madeira Beach, Florida
Neobični trend zoomorfne arhitekture, odnosno građenja objekata koji nalikuju na životinje, postoji već hiljadama godina, a takve građevine se mogu pronaći širom svijeta. Neke su nastale namjenski i radili su ih čuveni arhitekti, dok neke sasvim slučajno odaju počast životinjskom carstvu.

Crkva pored mora, Madeira Beach, Florida

Teški životni uslovi na kraju Drugog svjetskog rata nisu spriječili malenu zajednicu da kupi zemlju za crkvu. Brojni volonteri okupili su se da pomognu, uključujući i arhitektu koji je nenamjerno na tornju crkve konstruisao dva oka i kljun. To je dovelo do nadimka "Kokošija crkva"

Vila Olímpica, Barcelona

Krajem 1980-ih, veliki broj arhitekata bio je opsjednut grčkim stubovima. Frank Gehry je smatrao da postmodernisti ne gledaju dovoljno daleko u prošlost te da smo svi mi potomci riba. Za potrebe Ljetnih olimpijskih igara iz 1992. godine stvorio je riboliku građevinu u blizini hotela Arts. Bio je to prvi od nekoliko njegovih, ribama inspirisanih, objekata.

Cat Kindergarten, Wolfartsweier, Njemačka

Umjetnik Tomi Ungerer i arhitektica Ayla Suzan Yöndel dizajnirali su ovaj neobični vrtić tako da djeca u njega ulaze kroz mačija usta, gdje se nalaze učionice i kafeterija, a u dvorište izlaze kroz tobogan koji služi umjesto repa.

Osmatrački toranj, St. Georges de Windsor, Kanada

Lokalni umjetnik Josée Perreault dizajnirao je osmatrački toranj sačinjen od kamenih gromada, ofarban tako da izgleda poput krave koja odmara u polju. Sa tornja se pruža pogled na zelene pašnjake pune krava u sličnim pozama.

Ladprao Tuk Chang, Bangkok, Tajland

"Toranj Slon", visok 102 metra, smatra se jednom od najružnijih zgrada na svijetu. Djelo arhitekte Ong-arda Satrabhandhua jedna je od najpoznatijih zgrada u Bangkoku.

Naučni centar Universum, Bremen, Njemačka

Divovska srebrena školjka i hromirani kit ulješura izdižu se iz bazena, a predstavljaju dvije čuvene interpretacije dizajna Thomasa Klumppa. Unutar centra, otvorenog 2000. godine, nalaze se interaktivne izložbe namijenjene provociranju i uključivanju posjetilaca.

Slonica Lucy, Margate, New Jersey

Lucy je prvi primjer zoomorfne arhitekture u SAD-u, sa patentom koji to dokazuje. Izgrađena je 1882. godine i služila je kao ured, bar i ljetnikovac. Dvadesetak metara visoka građevina trebala je biti prva u nizu sličnih, međutim izgradnja divovskih slonova širom SAD-a nije krenula baš kako se arhitekt nadao te je Lucy ostala jedini primjerak.

Gagudju Crocodile Holiday Inn, Nacionalni park Kakadu, Australija

Gosti ovog hotela ne primijete odmah koliko je on vjeran imenu koje nosi, sve dok ga ne pogledaju iz ptičije perspektive. Čitav hotel oblikovan je poput poput divovskog krokodila.