Škola u prirodi
86

Konjic: U predivnom okruženju Neretve mladi učili o ekologiji i sportskom ribolovu

Piše: R. D.
Kao i prethodnih godina, Udruženje građana Organizacija sportskih ribolovaca Konjic organizirala je na rijeci Neretvi, u Glavatičevu, Malu školu ribolova.

Na ovogodišnje okupljanje odazvalo se 20 osnovaca s područja općina Ilidža i Konjic, a generalni pokrovitelj aktivnosti bila je Općina Ilidža.

"Mala škola ribolova je trajala tri dana i namijenjena je prvenstveno mlađim uzrastima, osnovcima s područja općina Ilidža i Konjic. Imali smo cijeli niz ciljeva, od edukacije mlađih uzrasta sportskih ribolovaca, upoznavanja mladih sa sportsko ribolovnim ponašanjem, razvijanja ljubavi prema rijekama i jezerima, zaštite okoliša, postojećih zakonskih propisa koji reguliraju sportski ribolov na ribolovnom području Konjic, vremenskih prilika koje vladaju na našem ribolovnom području, ribolovnog pribora i njegovog korištenja, mamaca, riječne i jezerske flore i faune pa sve do sportskih takmičenjima na kojima ribolovci učestvuju", kazao nam je Hrabren Kapić iz OSR Konjic.

Tokom trodnevne škole djeca su imala priliku praktično da uče tehnike mušičarenja na rijeci Neretvi, izrade i vezivanje tradicionalnih vještačkih mušica, kao i da sami učestvuju u poribljavanju rijeke Neretve.

"Za vrijeme Male škole ribolova upriličeno je i edukativno predavanje iz oblasti ihtiologije, koje je vodio dr. Samir Muhamedagić. Za sve učesnike škole bili su osigurani smještaj, hrana, kao i rafting na rijeci Neretvi koji je održan posljednji dan ovog prekrasnog druženja", kaže nam Kapić.

Fahrudin Bičo, profesor geografije iz Druge osnovne škole s Ilidže, impresioniran je viđenim u Konjicu, kao i idejom konjičkih ribara.

"Sjajna je stvar doći s jednom većom grupom djece, heterogenom, gdje se druže djeca koja se prethodno nisu poznavala, prolaze zaista zahtjevne edukacije u prirodi. Sve smo uspjeli proći zajedno, ja sam kao neko ko je uključen u inkluzivno obrazovanje posebno ponosan da je s nama sve ovo uspio proći i mali Said koji je dijete u kolicima. Nadam se da je ovo samo početak te da će mnoge druge naše nevladine organizacije slijediti primjer ovakvih akcija", kazao je Bičo.