lifestyle
0

Ko je najljubomorniji čovjek na svijetu?

Klix.ba
Istraživači su došli na neobičnu ideju: otkriti gdje je danas malo zelenooko čudovište najprisutnije i iznenadili se otkrivši da se radi o – Brazilu.

Prema njihovim podacima, brazilski muškarci su najviše ljubomorni, Šveđani se najviše okupirani seksom, dok su Japanci narod koji ljubomori pridaje najmanje značaja.

U vezama inače, bez obzira na kulturu, uzrok ljubomore kod muškarca jeste seks, dok se žene najviše brinu zbog emocionalne prevare.

Muškarce zanima da li je njihov suparnik bolji u krevetu, a žene žele znati da li njihov partner voli drugu.

Psiholozi su pokušali objasniti same korijene ljubomore. Prema njihovom mišljenju, odgovor leži u produžavanju potomstva. Naime, muškarac posjeduje određenu nesigurnost jer ne može znati da li je dijete zaista njihovo što je i uzrok njegove seksualne nesigurnosti. Žene, s druge strane, ulažu dosta energije i vremena u traženje pravog partnera koji će biti i otac njene djece, a ako on u međuvremenu zavoli drugu ženu, sve to vrijeme postaje uzalud potrošeno.

Ova teoriju podržavaju podaci da je kod zemalja sa visokom stopom nataliteta ljubomora najprisutnija, dok je u zemljama sa nižim stopama ona manje izražena.

Alternativno objašnjenje leži u vjerovanju da su muškarci više uzrujani zbog seksualne prevare jer misle da ona istovremeno podrazumijeva i emocije, dok žene misle da emotivna nevjera automatski znači da će muškarac imati seksualne odnose sa tom osobom.