lifestyle
5

Kako otkriti da li vas neko laže

Klix.ba
Jezik koji ljudi koriste u porukama koje pišu može otkriti mnogo više od napisanog, tvrde naučnici. Iz običnog teksta možete shvatiti da li vas neka osoba laže ili nešto krije.

Američka univerzitetska studija otkrila je kako osobe koje skrivaju neugodne istine više koriste pritajeni jezik i riječi s negativnim emocijama, a manje riječ "ja".

Dužina maila također može biti ključna, jer oni koji imaju neku tajnu pišu duže mailove u odnosu na one koje su pisali prije.

Znaci da vas neka osoba laže pobrojani su u studiji koju su uradili istraživači sa Carnegie Mellon univerziteta u Pittsburghu, a u kojoj su učestvovale 62 odrasle osobe. One su otkrile kako imaju tajnu koja bi im, ukoliko bi je rekli svojim pratnerima ili prijateljima, mogla promijeniti život. Više od polovine osoba je krilo romantičnu ili seksualnu tajnu, dok su drugi krili nešto o svojoj porodici, mentalnom zdravlju, poslu ili pravnim stvarima.

Istraživači su pretražili njihove mailove, uključujući i one koje su pisali prije nego su imali tajnu.

Američki naučnici istraživali su mailove žene kaja je patila od depresivnih epizoda, a nije željela da to znaju njeni prijatelji. Otkrili su kako je žena pisala duže mailove kad je bila u depresivnim epizodama nego u normalnom stanju, ali i više nego zdrave žene. Koristila je mnogo manje riječi koje izražavaju negitivne emocije, a mnogo više one koje odražavaju pozitivne emocije, te riječ "ja".

Prethodna istraživanja istog tima otkrila su kako jezik koji koriste političari i druge javne ličnosti također može otkriti da li imaju neku tajnu.

Predsjednik George W. Bush je zamjenice u jednini, kao što su ja i moj, manje koristio u mjesecima invazije na Irak.

Predsjednik Harry Truman radio je to isto prije nego su SAD bacile atomsku bombu na Hirošimu.

Dzhokhar Tsarnev, bostonski bombaš, koristio je mnogo manje riječi u prvom licu kada je pisao poruke na Twitteru od oktobra 2012. godine do napada, što je bilo odmah nakon što mu se brat Tamerlan vratio s puta iz Rusije i počeo raditi na ekstremističkom materijalu na YouTubeu.